Moslim gooit stenen van dak naar Joden die Tempelberg bezoeken

Israëlische politie bestormt de Tempelberg om honderden moslims te verwijderen die zich daar hadden gebarricadeerd om Joden aan te vallen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Tempelberg, Israel
Aanhangers van Hamas rellen op de Tempelberg tijdens eerdere rellen op de heiligste plaats van het jodendom. Foto: Jamal Awad/Flash90

Een moslim uit Jeruzalem staat terecht nadat hij eerder deze maand stenen gooide naar een groep Joodse bezoekers bij de Tempelberg.

Azaldin Bashiti werd zondag door het Openbaar Ministerie in Jeruzalem aangeklaagd. Volgens de aanklacht bevond hij zich ongeveer een week geleden op het dak van zijn huis in de Oude Stad van Jeruzalem toen hij een groep van 30 Joden zag die een rondleiding kregen langs de stadspoorten, waaronder de Tempelberg.

Bashiti gooide vervolgens zeven grote stenen naar de groep. De veiligheidstroepen die de bezoekers begeleidden, wisten hen in veiligheid te brengen en wonderbaarlijk genoeg raakte niemand gewond.

De aanklager benadrukte dat de aanval racistisch gemotiveerd was.

Barricade op de Tempelberg opgeruimd

In gerelateerd nieuws heeft de politie zaterdag met geweld honderden moslims verwijderd die zich hadden gebarricadeerd op de Tempelberg om de nacht door te brengen en vervolgens de ochtend Joodse gebeden bij de Westelijke Muur te verstoren.

In een verklaring van de Israëlische politie stond:

“Na informatie over het voornemen van sommigen van hen om de openbare orde te verstoren in de ochtenduren voor het begin van de bezoeken aan de Tempelberg, [en na] langdurige onderhandelingen met de Waqf [islamitische stichting die toezicht houdt op de Tempelberg] … weigerden de meesten van hen het terrein te verlaten. Daarom moest de politie de Tempelberg betreden om hen eruit te halen om rellen en verstoringen te voorkomen … van de bezoeken van toeristen en Israëli’s die daar plaatsvinden volgens de bezoekuren en aanvaarde bezoekregels.”

  • “Na informatie die werd ontvangen over het voornemen van sommigen van hen om de openbare orde te schenden in de ochtenduren voor het begin van de bezoeken aan de Tempelberg [en na] langdurige onderhandelingen met de Waqf [Islamitische Trust die toezicht houdt op de Tempelberg] weigerden de meesten de plaats te verlaten. Daarom moest de politie de Tempelberg betreden om hen eruit te halen om wanorde en verstoring van de bezoeken van toeristen en Israëli’s die daar plaatsvinden te voorkomen, in overeenstemming met de bezoekuren en de aanvaarde bezoekregels.”

Hamas noemde de politieactie voorspelbaar een “aanval op de rechten van moslims” en riep Palestijnen op naar de Tempelberg te trekken om deze te “verdedigen” tegen Joden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox