Moet Bibi de buitenposten van de kolonisten legaliseren?

De kolonisten eisen een onmiddellijke legalisatie van de betwiste buitenposten in Judea en Samaria.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Judea en Samaria
Kunnen de kolonisten eindelijk legaal in het bijbelse hartland wonen?

Het Forum Hityashvut Zeyira (Jonge Nederzetting) heeft de nieuwe regering opgeroepen om de illegale voorposten in het bijbelse hart van Judea en Samaria zo snel mogelijk te legaliseren, zonder een stemming in de Knesset af te wachten.

Meer dan ooit houdt het volk van Israël zich bezig met de vraag: wie bepaalt wat legaal en wat illegaal is, de bijbelse geschiedenis of het politieke systeem? Het bovengenoemde forum is van plan binnen zeer korte tijd op politiek niveau illegale zaken te legaliseren, hoewel er vanuit hun standpunt eigenlijk niets te legaliseren valt, omdat alles volgens de Bijbel legaal is.

De eis van het forum is met name gericht tot hun vertegenwoordigers in de coalitie, de ministers van de rechtse religieuze Zionistische Partij en Otzma Yehudit. De term Young Settlement staat voor tientallen illegale buitenposten die zonder toestemming van de staat in Judea en Samaria zijn opgericht. Jarenlang heeft het Hooggerechtshof zich hiermee bemoeid. Geen enkele regering is er ooit in geslaagd de zaak op te lossen, zelfs niet de rechtse regeringen onder Benjamin Netanyahu van 2009 tot 2021. En dus zal de legalisering van duizenden kolonisten die in deze zogenaamde buitenposten in Judea en Samaria wonen waarschijnlijk een moeilijke onderneming zijn, zelfs onder Israëls nieuwe en kolonistenvriendelijke regering. Een omstreden kwestie waarin Washington zich naar verwachting zal mengen.

Onder Netanyahu heeft Israël de afgelopen 15 jaar, onder druk van Amerikaanse regeringen, de joodse bouw in het bijbelse hartland bevroren. De joodse kolonisten hebben dit jarenlang tegen Netanyahu gebruikt. Nu hopen ze dat de vol-rechtse regering vol gas zal geven en de val van de illegale buitenposten wettelijk zal toestaan. Voor bijbelgelovige joden en christenen zijn deze voorposten in Judea en Samaria natuurlijk legaal, maar niet voor de tegenstanders. Of de nieuwe regering werkelijk in staat is de zogenaamde illegale voorposten te legaliseren, wordt betwijfeld. Amerika en de EU zullen, zoals altijd, zware druk uitoefenen op Israël om zich afzijdig te houden. De beslissing hangt uiteindelijk af van Israëls premier Benjamin Netanyahu en niet van zijn nationaal-rechtse ministers die geen rekening willen houden met buitenlandse meningen.

Met posters op straat en advertenties op internet voert het Forum momenteel campagne om eindelijk de daad bij het woord te voegen. De Joodse Raad van Kolonisten begrijpt dat zij met de huidige coalitie een unieke kans krijgen, die zij onder geen beding willen missen. “Is dit de laatste winter dat we zullen bevriezen? Nu is het aan jullie,” staat op een poster met foto’s van hun vertegenwoordigers in het Israëlische parlement. Volgens het coalitieakkoord met de rechts-nationalistische Otzma Yehudit-partij van Itamar Ben-Gvir zal het besluit naar verwachting binnen 60 dagen na de vorming van de regering in stemming worden gebracht.

“Wij verwelkomen de vorming van een stabiele nationalistische, rechtse regering voor het eerst in jaren en de opname van de jonge nederzettingen in de coalitieakkoorden”, benadrukte het Forum. “Nu de regering stabiel is en functioneert, schreeuwt de humanitaire benarde situatie van meer dan 25.000 bewoners in de nederzettingen deze winter erom dat u eindelijk toestemming geeft en toestaat dat de nieuwe nederzettingen worden aangesloten op elektriciteit, water en andere infrastructuur.”

In theorie zou de nieuwe coalitieregering in staat moeten zijn alle dramatische beslissingen te nemen over het joodse nederzettingenbeleid in het bijbelse hart van Judea en Samaria. Alles hangt af van de mate waarin de regering rekening zal houden met buitenlandse en Palestijnse druk. Ook het Israëlische Hooggerechtshof zal zich ermee bemoeien, hoewel het zelf een politieke aanval van de Likud-regering te verduren krijgt.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox