Militaire capaciteiten Hamas in noordelijke Gazastrook vernietigd

Commandant van Hamas’ Nuseirat bataljon en zijn plaatsvervanger gedood in luchtaanval – Wapens en militaire uitrusting gevonden in UNRWA-tassen – Kinderspelletjes met oproepen tot geweld ontdekt.

Door Joshua Marks | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Israëlische troepen tijdens grondoperaties in Gaza, 6 januari 2024. Foto: IDF.

De Israel Defense Forces hebben de vernietiging van de militaire capaciteiten van Hamas in het noorden van de Gazastrook voltooid. Aldus Israel Defence Forces woordvoerder Rear Admiral Daniel Hagari op een persconferentie zaterdagavond, drie maanden na Israëls oorlog tegen de terreurgroep.

“We hebben de ontmanteling van Hamas-structuren in het noorden van de Gazastrook voltooid, en we zullen doorgaan met het verdiepen van de winst door het versterken van de barrière en verdedigingselementen aan de grens.”

 • De belangrijkste citaten uit de briefing van de IDF-woordvoerder van vanavond (zaterdag), vice-admiraal Daniel Hagari, over drie maanden oorlog:
  “We hebben de ontmanteling van het militaire kader van Hamas in de noordelijke Gazastrook voltooid en zullen doorgaan met het verdiepen van de prestatie, het versterken…
 • – Israëlische Strijdkrachten (@IDF) 6 januari 2024

Hij voegde eraan toe dat de IDF zich nu richt op de ontmanteling van Hamas in het centrum en zuiden van de Gazastrook.

Israël had een intensieve bombardementencampagne tegen Hamas gelanceerd kort na de bloedige invasie van de terreurgroep in de noordwestelijke Negev op 7 oktober; grondtroepen waren de kustenclave op 27 oktober binnengetrokken.

Daarnaast werden ongeveer 70 miljoen documenten in beslag genomen met informatie over hooggeplaatste Hamas-functionarissen in de Gazastrook en daarbuiten.

Hamas-commandant gedood

Op zaterdag kondigde de IDF de moord aan op de commandant van het Nuseirat-bataljon van Hamas, Ismail Sarraj, en zijn plaatsvervanger, Ahmed Wahaba.

 • ELIMINATED:
  Commandant van het Nuseirat-bataljon van Hamas, Ismail Siraj, en zijn plaatsvervangend commandant, Ahmed Wehbe.
  Tijdens de moorddadige invasie en het bloedbad van Hamas op 7 oktober was het Nuseirat Bataljon verantwoordelijk voor de aanval op Kibboets Be’eri en andere Israëlische gemeenschappen.
  – Israëlische Strijdkrachten (@IDF) 6 januari 2024

Het Nuseirat Bataljon voerde “belangrijke” aanvallen uit op Israël tijdens het bloedbad van 7 oktober, in het bijzonder tijdens de aanval op Kibboets Be’eri, zei de IDF.

Sarraj was eerder de leider van de Nukhba strijdmacht van Hamas en werkte in de wapenproductie.

Wahaba werd Sarraj’s plaatsvervanger nadat de IDF zijn vorige nummer twee, Abdel Rahman, had uitgeschakeld in de eerste weken van de Gaza-oorlog.

Door de jaren heen bekleedde Wahaba een aantal functies binnen Hamas, waaronder het trainen van nieuwe terroristen.

Hamas Nukhba terroristen gedood; raketlanceerders vernietigd

De Israel Defence Forces (IDF) meldde dat strijders van de Golani-infanteriebrigade, die opereerden in Al Bureij in de centrale Gazastrook, verschillende Nukhba-terroristen identificeerden en doodden die wapens in een voertuig laadden. Tegelijkertijd hebben strijdkrachten van de Nahal Infanteriebrigade die opereerden in het gebied Beit Lahi in de noordelijke Gazastrook, net ten zuiden van de grens met Israël, een locatie gelokaliseerd en vernietigd van waaruit raketten werden afgevuurd op de regio Ashkelon in de noordelijke Gazastrook.

Tijdens invallen op zaterdag hebben Israëlische strijdkrachten volgens de IDF een terroristische faciliteit met tientallen raketwerpers ontdekt en vernietigd.

Daarnaast ontdekte het 646e Brigade Combat Team van de IDF een wapenwerkplaats in het centrum van de Gazastrook en twee tunnelschachten in een nabijgelegen gebouw. Alle drie de faciliteiten werden vernietigd.

Tijdens de operaties werden ook verschillende terroristen uitgeschakeld.

In Al Ma’azi ontdekten de Golani-troepen een schacht met talloze wapens.

Leiders IDF en Israëlische veiligheidsdienst gaan Hamas-tunnel in Khan Yunis binnen

De stafchef van de IDF, luitenant-generaal Herzi Halevi, en het hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst (Shin Bet), Ronen Bar, zijn zaterdag de Hamastunnels in het hart van Khan Yunis in de zuidelijke Gazastrook binnengegaan.

In de tunnels waren ook het hoofd van het Zuidelijk Commando van de IDF, het hoofd van de inlichtingendienst, de commandant van Divisie 98 en speciale troepen.

Halevi zei dat het werk van de soldaten in het Hamasbolwerk “zeer gewaardeerd” werd. Hij gaf echter ook toe dat het een “gecompliceerde strijd” was.

“Jullie hebben een groot voordeel ten opzichte van degenen die tegen jullie vechten,” zei hij. “Er is geen kracht zoals die van jullie hier in de hele Gazastrook, niet het personeel, niet het kader, niet de uitrusting, niet de capaciteiten, niet de training, dus wees elke keer sterk.”

Nukbha “militaire” uitrusting gevonden in UNRWA-tassen

De Israëlische Strijdkrachten (IDF) hebben zaterdag bekendgemaakt dat wapens en militaire uitrusting van de elite-eenheid Nukbha van Hamas zijn gevonden in zakken van de UNRWA, de Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen in het Nabije Oosten.

Troepen van het 179e Brigade Combat Team deden de ontdekking in een kliniek in Gaza Stad.

In de UNRWA-tassen werden militaire vesten, bazooka’s, Kalashnikov-geweren en munitie gevonden.

De Nukhba-terroristen leidden de aanval op Zuid-Israël op 7 oktober, waarbij 1.200 mensen, voornamelijk burgers, werden gedood. Duizenden raakten gewond en 240 gijzelaars werden meegenomen naar Gaza.

Het aantal mannen, vrouwen, kinderen, soldaten en buitenlanders dat door Hamas gevangen wordt gehouden in de Gazastrook wordt nu geschat op 129. De Israëlische autoriteiten gaan door met het identificeren van de lichamen en het zoeken naar menselijke resten.

Israëlische strijdkrachten vinden wapens en ophitsende spelletjes voor kinderen

De Israëlische Strijdkrachten kondigden zaterdag aan dat wapens en spelletjes om kinderen aan te zetten tot geweld werden gevonden in het huis van een Hamas-commandant aan de rand van Khan Yunis, terwijl Israëlische strijdkrachten vochten tegen een Hamas-terreurcommando dat zich verschanste in een nabijgelegen school.

Volgens de IDF werden drie Hamas-militanten gedood in de school in de wijk Bani Suheila in Khan Yunis. De drie hadden bazooka’s bij zich en informatie over de Khan Yunis Brigade van Hamas.

In het nabijgelegen huis van een commandant vonden de soldaten een groot arsenaal aan wapens, waaronder granaten, magazijnen en kogelvrije vesten. Volgens de IDF bevonden sommige wapens zich in de slaapkamer van een kind, naast allerlei speelgoed en spelletjes.

Een kinderspel gevonden in Gaza dat aanzet tot geweld tegen Israël. Foto: IDF.

Op een foto die werd vrijgegeven door de IDF was een puzzel te zien met gewapende Arabische kinderen die Israël aanvallen.

Ook op zaterdag gaf de IDF een video vrij waarop hoge IDF-officieren een algemene beoordeling geven van de situatie in Khan Yunis op vrijdag.

Israëlische soldaat gedood in Gaza

De Israel Defence Forces (IDF) heeft opnieuw een dodelijk slachtoffer aangekondigd in de Gazastrook, wat het dodental op 176 brengt sinds het begin van de grondoperaties op 27 oktober en op 510 sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.

Luitenant-kolonel Roee Yohay Yosef Mordechai, 31, uit Tel Aviv, werd gedood tijdens gevechten in de noordelijke Gazastrook, aldus de IDF.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox