Meerderheid Israëli’s steunt oorlog tegen Hezbollah

Volgens een enquête van het Jewish People Policy Institute is een grote meerderheid van de Joodse Israëli’s pessimistisch over vrede met de Palestijnen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hezbollah, Libanon, oorlog in Israël
Israëlische artillerie vuurt op Libanon, 15 januari 2024. Foto: Yonatan Sindel/Flash90.

De meerderheid van de Israëli’s is voorstander van een alomvattende aanval op Hezbollah in Libanon, onmiddellijk of na afloop van de Gaza-oorlog. Dit blijkt uit een maandelijkse enquête die zondag werd gepubliceerd door het Jewish People’s Policy Institute.

Israël is in een laag-intensief conflict verwikkeld met Hezbollah sinds de terreurgroep zich in de oorlog mengde ter ondersteuning van Hamas na de gruweldaden van 7 oktober in de noordwestelijke Negev. Op zondagmiddag viel de Israëlische luchtmacht gelijktijdig vier terreurdoelen van Hezbollah aan in het zuiden van Libanon.

Drieënzestig procent van de respondenten is voorstander van een aanval op de Iraanse terreurgroep, waarbij 29 procent voorstander is van een zo snel mogelijke militaire actie, terwijl 34 procent wil wachten tot Hamas is verslagen in de Gazastrook. Nog eens 34 procent beschouwt een politieke oplossing zonder de oorlog te verlengen als de beste optie, terwijl 9 procent niet kan beslissen.

600 Joodse Israëli’s en 200 Arabische Israëli’s namen deel aan de online enquête. De helft van hen werd telefonisch geïnterviewd en de andere helft online.

Politieke verschillen zijn duidelijk zichtbaar in de peilingen: een grote meerderheid van de kiezers in de rechtse religieuze coalitie van premier Benjamin Netanyahu is voorstander van onmiddellijke (40 procent) of latere (41 procent) militaire actie tegen Hezbollah, terwijl een meerderheid van 51 procent van de kiezers in de oppositie voorstander is van het streven naar een politieke oplossing.

Wat de Palestijnen betreft, is een grote meerderheid van de Joodse Israëli’s en een grote minderheid van de Arabische Israëli’s het erover eens dat “er in de nabije toekomst geen kans is op een vredesakkoord met de Palestijnen”. Van de 79% Joden die het eens is met deze stelling, is 65% het “volledig” eens. Van de Arabieren is 24% het er volledig mee eens en nog eens 15% enigszins, in totaal 39%.

Bovendien geloven de meeste Joodse Israëli’s dat “de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria helpen om de veiligheid van alle burgers van Israël te garanderen” en zijn ze het er niet mee eens dat de nederzettingen een “last” zijn.

“Een van de diepgaande gevolgen van de aanval van 7 oktober is een scherpe daling van het vertrouwen van het Israëlische publiek in de mogelijkheid van een politieke oplossing voor het conflict,” zei de voorzitter van het Jewish People’s Policy Institute, professor Yedidia Stern.

“Hetzelfde geldt voor het verloop van de oorlog in het noorden (63% gelooft dat Israël Hezbollah moet aanvallen) en voor de periode na de oorlog (79% gelooft dat er in de nabije toekomst geen kans is op vrede met de Palestijnen). De terreur van Hamas heeft de Israëli’s overtuigd om te streven naar een beslissende overwinning en een politieke regeling op te geven,” aldus Stern.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox