Meer dan 90 landen roepen Israël op terreurgelden terug te geven aan PA

Israël hield de middelen achter nadat de Verenigde Naties, na aansporing van Ramallah, een resolutie hadden aangenomen waarin het Internationaal Gerechtshof werd opgeroepen de status van Judea en Samaria te onderzoeken.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Palestijnen, terrorisme
Israël wordt gevraagd zijn vijanden te financieren. Foto: Nasser Ishtayeh / Flash90

Meer dan 90 landen hebben een maandag vrijgegeven brief ondertekend waarin wordt opgeroepen tot de “onmiddellijke” opheffing van Israëls strafmaatregelen tegen de Palestijnse Autoriteit.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft eind vorige maand een resolutie aangenomen waarin het Internationaal Gerechtshof wordt opgeroepen een “dringend advies” uit te brengen over de “voortdurende bezetting, vestiging en annexatie van Palestijnse gebieden door Israël”. Als reactie op de voortdurende “politieke en juridische oorlog” van de Palestijnse Autoriteit tegen de Joodse staat heeft het Israëlische veiligheidskabinet onder meer besloten om belastingen en heffingen, die namens de Palestijnse Autoriteit worden geïnd en aan haar worden overgemaakt, in te houden. Het bedrag dat daarmee gemoeid is staat gelijk aan wat Ramallah in 2022 aan terroristen en hun families heeft betaald in het kader van zijn “pay-for-slay”-beleid.

De brief is ondertekend door vertegenwoordigers van Arabische en islamitische landen, waaronder Egypte, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan, alsmede door westerse en andere landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Ierland, Zweden, Noorwegen, Cyprus, Japan, Brazilië, Argentinië en Mexico.

“Ongeacht het standpunt van elk land over de resolutie, verwerpen wij strafmaatregelen in antwoord op een verzoek om een advies van het Internationaal Gerechtshof, en meer in het algemeen in antwoord op een resolutie van de Algemene Vergadering, en roepen wij op tot de onmiddellijke intrekking ervan”, aldus de brief.

Tegelijkertijd zei een woordvoerder van VN-secretaris-generaal António Guterres dat hij “met grote bezorgdheid kennis neemt van” de recente Israëlische acties tegen de Palestijnse Autoriteit, eraan toevoegend dat er “geen vergeldingsmaatregelen mogen worden genomen met betrekking tot het Internationaal Gerechtshof”.

Overeenkomstig het besluit van het veiligheidskabinet heeft Jeruzalem vorige week 138,8 miljoen sjekel (37,5 miljoen euro) van de voor de PA geïnde inkomsten overgemaakt aan Israëlische terreurslachtoffers en hun families.

Tijdens een persconferentie zei de Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich: “We hebben beloofd dit op te lossen en vandaag corrigeren we een onrecht. Dit is een belangrijke dag voor de moraal, voor gerechtigheid en voor de strijd tegen het terrorisme. Er is geen grotere rechtvaardigheid dan de fondsen van het agentschap dat het terrorisme steunt vrij te maken en ze over te maken aan de families van de slachtoffers van het terrorisme.”

Premier Mohammad Shtayyeh van de PA zei op zijn beurt dat de strafmaatregelen “zouden leiden tot de onmiddellijke ineenstorting [van de PA]”.

In een interview met Haaretz beschreef Shtayyeh het besluit van het veiligheidskabinet als “een nieuwe nagel aan de doodskist van de Palestijnse Autoriteit, tenzij de internationale gemeenschap, met name de regering [Biden] in Washington en de Arabische landen, onmiddellijk ingrijpen”.

Hij voegde eraan toe: “Vorige Israëlische regeringen hebben gewerkt om de tweestatenoplossing te elimineren, en de huidige regering bestrijdt de Palestijnse Autoriteit zelf.”

Woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de maatregel om het Palestijnse terrorisme te beteugelen en te bestraffen een “unilaterale stap” die “de spanningen verergert”.

De Palestijnse Autoriteit betaalt maandelijkse stipendia aan Palestijnen en/of hun gezinnen als zij terroristische aanslagen tegen Israël plegen. In 2021 betaalde de Palestijnse Autoriteit naar schatting 512 miljoen shekels (138,2 miljoen euro) uit in het kader van dit “pay for slay”-beleid.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox