Meer dan 300 hulptransporteurs bereiken Gazastrook

“Er is geen limiet aan de hoeveelheid hulp die kan worden geleverd aan de burgerbevolking in Gaza,” zei de COGAT-eenheid van het Israëlische ministerie van Defensie.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Gazastrook
Gewapende en gemaskerde Palestijnen op vrachtwagens geladen met internationale humanitaire hulp die de Gazastrook binnenkomen via de Israëlische grensovergang Kerem Shalom, in het zuiden van de Gazastrook op 3 april 2024. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90.

De Israëlische autoriteiten meldden zondag dat het grootste aantal vrachtwagens met humanitaire hulp de Gazastrook is binnengekomen sinds het begin van de oorlog zes maanden geleden.

Volgens de Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) van het Israëlische Ministerie van Defensie werden 322 hulpvrachtwagens geïnspecteerd en de Gazastrook binnengebracht, waarvan de meeste (228, of 70%) voedsel vervoerden.

“Er is geen limiet aan de hoeveelheid hulp die aan de burgerbevolking in Gaza kan worden gegeven,” twitterde COGAT.

  • Er zijn zaterdag (7 april) 322 vrachtwagens met humanitaire hulp geïnspecteerd en overgebracht naar Gaza.
    Dit is het hoogste aantal hulpvrachtwagens dat in één dag naar Gaza is overgebracht sinds het begin van de oorlog.
    Er is geen limiet aan de hoeveelheid hulp die kan worden gefaciliteerd voor de burgers in Gaza. – COGAT (@cogatonline) 7 april 2024

COGAT is een eenheid binnen het Israëlische ministerie van Defensie die civiele zaken coördineert tussen de Israëlische regering, het leger, internationale organisaties en de Palestijnse Autoriteit.

De aankondiging komt onder toenemende druk van de VS en de internationale gemeenschap om meer hulp te bieden aan de bevolking van Gaza en de veiligheid van hulpverleners te garanderen nadat zeven hulpverleners omkwamen bij een toevallige aanval.

Zie: Hongersnood? Voedselprijzen dalen in de Gazastrook

De Amerikaanse ambassadeur in Israël, Jack Lew, bezocht zondag het Centrum voor Humanitaire Coördinatie en Conflictpreventie van de Israëlische Strijdkrachten, dat werd opgericht na de dood van de hulpverleners, van wie er één Amerikaans staatsburger was.

Vergezeld door de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant, bezocht Lev de nieuwe situatiekamer in het hoofdkwartier van de IDF Southern Command in Beersheva. De ambassadeur werd door hoge IDF-functionarissen ingelicht over de maatregelen die worden genomen om de inspectie, overdracht en distributie van hulp aan inwoners van Gaza te versnellen.

Lew en Galant bespraken maatregelen om “het aantal toegangspunten voor de levering van hulp over land en zee te vergroten, om de infrastructuur en routes die nodig zijn voor de levering van hulp te verbeteren, en om veiligheidsinspecties te stroomlijnen”, aldus een verklaring van het Ministerie van Defensie.

De Coordination and Conflict Mitigation Cell, die op 2 april werd geopend, zal helpen om “de levering van hulp te vergemakkelijken op een manier die de IDF in staat stelt om te blijven optreden tegen het Hamas-terrorisme en tegelijkertijd de veiligheid van de hulpverleners te garanderen”, zei het ministerie van Defensie op zondag.

Sinds 7 oktober zijn ongeveer 369.990 ton hulpgoederen en 19.776 vrachtwagens geïnspecteerd bij de grensovergangen Nitzana en Kerem Shalom. Sinds het begin van de oorlog is in totaal 257.530 ton voedsel de Strook binnengebracht in 12.197 vrachtwagens. Er zijn ook tienduizenden tonnen onderdak en medische apparatuur, water en andere voorraden en brandstof en kookgas binnengebracht.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox