Meer dan 3.700 terreuraanslagen tegen Israëliërs in 2022

Er werden 21 Israeli’s vermoord en 316 anderen raakten gewond. Er bleven 43 kinderen als wezen achter.

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: terrorisme
Autoruit ingeslagen door Arabieren die stenen gooiden naar Israëlische voertuigen in Samaria. 26 juli 2022. Foto: TPS

In de eerste helft van 2022 hebben Arabische terroristen meer dan 3.700 terreuraanslagen gepleegd tegen Israëliërs, meldde Sauveteurs sans Frontières (SSF) Judea en Samaria zondag. Als gevolg van aanvallen en geweld door Arabieren tegen Israëli’s, werden 21 Israëli’s vermoord, waarbij 43 kinderen als wezen achterbleven, en 316 anderen raakten gewond.

SSF registreerde 2.692 aanvallen met stenen, 577 aanvallen met molotovcocktails, 542 incidenten van wegversperringen met brandende banden, 178 pogingen om Israëlische bestuurders te verblinden met een laser, 33 explosieve ladingen, 41 brandstichtingsincidenten, 30 aanvallen met vuurwerk, 25 flessen verf die naar voertuigen werden gegooid, 21 rotsobstakels op de weg, 14 schietaanvallen, één aanval met een voertuig en zeven verijdelde steekaanvallen.

Bij aanvallen met stenen raakten 159 Israëli’s gewond, waaronder 98 burgers, 40 soldaten en 21 politieagenten.

De veiligheidsdienst Shin Bet registreerde 189 terreuraanslagen in juni, waaronder een schietaanslag bij het graf van Yosef in Sichem (Nablus). Daarbij raakten drie Israëli’s gewond.

Het merendeel van de incidenten vond plaats in de maanden april en mei. Begin mei werd Vyacheslav Golev doodgeschoten bij de ingang van de stad Ariel in Samaria. Bij de aanslag daarvoor schoot een terrorist uit Jenin drie Israëli’s dood in het hart van Tel Aviv. Eerder schoot een terrorist vijf mensen dood in de stad Bnei Brak. Bij de tweede aanslag schoten twee islamitische terroristen twee Israëli’s dood in de stad Hadera. In Be’er Sheva stak een terrorist vier Israëli’s neer en vermoordde ze. Ook in Jeruzalem zijn verschillende aanslagen gepleegd.

De SSF merkte op dat het aantal aanslagen waarschijnlijk groter is dan wat in het rapport is gedocumenteerd. Indien op hetzelfde ogenblik 10 voertuigen tegelijk op de weg werden aangevallen, wordt dit in het rapport als één incident geteld.

Honderden aanvallen op Israëlische veiligheidstroepen tijdens nachtelijke operaties zijn niet in het rapport opgenomen, omdat de nadruk in het rapport ligt op terrorisme dat gericht is op het schaden van burgers.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox