Lufthansa weigert vlucht voor orthodoxe Joden

Omdat twee passagiers van een orthodox-Joodse groep geen mondkapje wilden dragen, weigerde Lufthansa een hele groep orthodoxe Joden hun vlucht te laten voortzetten. Betrof het antisemitisme of gewoon domheid?

Door Dov Eilon | | Onderwerpen: luchtvaart, orthodoxe Joden
Illustratie Foto: Shutterstock

Een bericht over een orthodoxe Joodse groep uit de VS haalt momenteel de voorpagina’s. Enkele religieuze Joden uit Amerika, die naar Hongarije wilden reizen en alleen een tussenlanding in Frankfurt hoefden te maken, werd de doorreis geweigerd.

Zoals eerst in de Duitse pers en vervolgens in de Israëlische media werd gemeld, begon het verhaal toen twee passagiers van een orthodox-joodse groepering weigerden een mondkapje te dragen toen zij nog op de vlucht van New York naar Frankfurt zaten, zoals dat op Duitse vluchten verplicht is. Andere media melden dat het dragen van een mondkapje niet langer verplicht is bij Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, en dat de vlucht naar Duitsland zonder mondkapje gemaakt kon worden.

Voor de verdere vlucht naar Boedapest, waar de groep het graf van Rabbi Yeshayah Steiner wilde bezoeken, ter gelegenheid van zijn sterfdag, bleek toen dat Lufthansa weigerde de hele Joodse groep toestemming te geven hun vlucht voort te zetten. Interessant is dat Joden die niet traditioneel orthodox gekleed waren, en dus niet als deel van deze groep werden geïdentificeerd, wel aan boord van de vlucht naar Boedapest mochten gaan.

Tijdens het inchecken ontwikkelde zich ter plaatse een discussie; agenten van de federale politie werden opgeroepen om de situatie onder controle te houden, maar grepen niet in. Lufthansa werd ervan beschuldigd opzettelijk te hebben verhinderd dat passagiers die alleen als orthodoxe Joden herkenbaar waren, hun vlucht konden voortzetten.

De volgende video deed vervolgens de ronde op de sociale netwerken. De video toont een gesprek tussen een passagier en een Lufthansa werknemer,

Tijdens de discussie wordt duidelijk dat de collectieve bestraffing van de gehele Joodse groep werd bevestigd. Zoals gezegd, is één lid van de groep erin geslaagd aan boord van het vliegtuig te komen. Hij droeg een zwart poloshirt, dat hem onderscheidde van de andere orthodoxe Joden. Slechts ongeveer 20 passagiers werden uiteindelijk in het vliegtuig naar Boedapest vervoerd. Terwijl sommige orthodoxe Joden andere vluchten zochten, kozen de meesten van hen voor de terugvlucht naar New York, omdat het al te laat was om het graf van de bekende rabbi nog te bezoeken.

Lufthansa wordt nu beschuldigd van antisemitisme, omdat zij alleen de orthodoxe Joden de vlucht heeft geweigerd.

Ging dit verhaal echt over antisemitisme? Of was het gewoon een ongelukkige actie met wat stommiteiten?

Persoonlijk vind ik het moeilijk te geloven dat het personeel van Lufthansa de Joodse groep de doorvlucht heeft geweigerd, alleen om het feit dat zij Joden waren. Misschien was er meer aan de hand met de groep waarmee op de vlucht naar Frankfurt en waren er mogelijk al meer problemen geweest en wilden zij daarom verdere problemen vermijden? Ik denk dat in deze zaak er gewoon te weinig nagedacht is. De Joods-orthodoxe kleding maakte het voor de Lufthansa-werknemers gemakkelijk de leden van de groep te herkennen.

Natuurlijk is het absoluut onaanvaardbaar wat hier gebeurd is, en Lufthansa moet de zaak onderzoeken en haar verontschuldigingen aanbieden. Ik zou graag willen weten wat er door het hoofd van de werknemers ging tijdens dit incident. Het zou vreselijk zijn als er inderdaad antisemitische gedachten een rol speelden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox