Leger maakt eerste slachtoffer in Rafah-operatie bekend

Ira Yair Gispan, 19, uit Petah Tikva, werd gedood tijdens gevechten in de zuidelijke Gazastrook.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook

Een Israëlische soldaat is dinsdag gedood in het zuiden van de Gazastrook. Dit is het eerste dodelijke slachtoffer sinds de Israëlische Strijdkrachten vorige week begonnen met de Rafah-operatie.

Ira Yair Gispan, 19 jaar, uit Petah Tikva, diende in het 75e Bataljon van de 7e Pantserbrigade.

De dood van Gispan brengt het totale aantal IDF doden sinds de grondinvasie van Gaza begon op 27 oktober op 273, met een totaal van 621 soldaten die gedood werden op alle fronten sinds de oorlog begon op 7 oktober.

De IDF begon een “precieze operatie” in het oosten van Rafah in de nacht van 6 mei, waarbij ze de controle over de grensovergang met Egypte overnamen en de weg naar Salah a-Din in beslag namen.

Op dinsdag rolden Israëlische tanks verder het oosten van Rafah binnen terwijl het land zijn 76e Onafhankelijkheidsdag vierde.

“Alleen al op Dodenherdenking en Onafhankelijkheidsdag hebben we ongeveer 100 terroristen in de Gazastrook uitgeschakeld. In het zuiden van de Gazastrook zetten de troepen van Divisie 162 hun gerichte operaties tegen terroristische doelen en Hamas-centra in de Rafah-regio voort,” zei IDF-woordvoerder vice-admiraal Daniel Hagari dinsdag.

“Sinds het begin van de operatie in Rafah hebben de strijdkrachten ongeveer 100 terroristen uitgeschakeld, lanceerplatforms vernietigd, ongeveer 10 ondergrondse tunnels gelokaliseerd en veel wapens gevonden, waaronder antitankraketten, raketten en explosieven,” voegde Hagari eraan toe.

Israël begon vorige week met de evacuatie van burgers uit Oost-Rafah naar een uitgebreide humanitaire zone in Al-Mawasi. Volgens de Verenigde Naties zijn tot nu toe 450.000 mensen uit de stad geëvacueerd.

Gepensioneerd IDF-woordvoerder luitenant-kolonel Peter Lerner gaf dinsdag videobeelden vrij van Hamas-terroristen die buiten het centrale logistieke centrum van de VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) staan. Op een andere video is te zien hoe een van de terroristen op burgers schiet.

“Gewapende mannen, waarschijnlijk Hamas terroristen, hingen een paar dagen geleden rond een UNRWA magazijn in Oost Rafah en werden geïdentificeerd door een IDF drone,” twitterde Lerner. “De VN moet een aantal serieuze vragen beantwoorden. Stel je voor wat er zou zijn gebeurd als we hen hadden aangevallen? De hypocrisie is ongelooflijk.”

In reactie op de video zei het Departement voor de Coördinatie van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) van het Israëlische Ministerie van Defensie dat het de Verenigde Naties had gevraagd om een “dringend onderzoek” naar de zaak uit te voeren.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, deelde de video ook op X en beschreef hem als “Hamas-terroristen die op burgers schieten vanuit een UNRWA-faciliteit naast VN-voertuigen in Rafah”.

Israëlische troepen zijn ook actief in het noorden van de Gazastrook, waar ze zijn teruggekeerd naar Jabalia en Zeitoun om daar een opleving van Hamas de kop in te drukken.

Op woensdagochtend onderschepte de Israëlische luchtafweer een projectiel dat werd afgevuurd vanuit het gebied rond Jabalia. De lancering activeerde sirenes in verschillende gemeenschappen nabij de grens met de Gazastrook.

Er werden geen gewonden of schade gemeld.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox