Leger bestormt basis Khan Yunis waar Hamas-terroristen trainden voor 7 oktober

De Israëlische strijdkrachten hebben het kantoor van de broer van Yahya Sinwar gelokaliseerd.

Door Israël Today Redactie | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook

Israëlische strijdkrachten hebben het hoofdkwartier van de Khan Yunis Brigade van Hamas bestormd, dat diende als trainingsfaciliteit voor de terroristen die betrokken waren bij het bloedbad van 7 oktober, zo kondigde het leger zondagavond aan.

De “Al-Qadsia” compound bevatte “belangrijke trainingsgebieden”, waaronder replica’s van de toegangspoorten van Israëlische kibboetsim, militaire bases en pantservoertuigen van de IDF.

Bovendien vonden de troepen van de Givati-brigade het kantoor van Mohammad Sinwar, de broer van de leider van Hamas in de Gazastrook, Yahya Sinwar. Mohammad Sinwar is een leider van de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, de “militaire vleugel” van Hamas.

Khan Yunis, de op één na grootste stad in de Gazastrook, wordt beschouwd als het persoonlijke bolwerk van Hamasleider Yahya Sinwar. Het meesterbrein van het bloedbad op 7 oktober, samen met Mohammed Deif, de commandant van Izz ad-Din al-Kassam, wordt beschouwd als Israëls belangrijkste doelwit in Gaza.

Soldaten die het gebied binnengingen, ontdekten dat de locatie grotendeels was voorzien van boobytraps. Gevechtsingenieurs neutraliseerden de explosieven.

IDF-troepen van de Givati-brigade tijdens een gerichte aanval op de hoofdbasis van de Khan Yunis-brigade van Hamas in de zuidelijke Gazastrook, 4 februari 2024.

De soldaten infiltreerden ook in de centrale oorlogskamer van de Khan Yunis Brigade en in de kantoren van de hogere officieren. De basis bevatte ook een opslagplaats voor raketten en tunnelschachten die naar ondergrondse tunnelroutes leidden.

Er werd ook een werkplaats voor de productie van wapens en tunnelinfrastructuur gevonden, evenals talrijke wapens, waaronder antitankraketten, antitankgeweren, lichte machinegeweren, explosieven, granaten, munitie en nog veel meer.

Wapens gevonden tijdens de doorzoeking door de IDF van het hoofdkwartier van de Khan Yunis Brigade van Hamas in het zuiden van de Gazastrook, 4 februari 2024. foto: IDF.

“Het Givati Brigade gevechtsteam bestormde het hoofdkwartier en trainingscentrum van de Khan Yunis Brigade en vernietigde het. Het is een zeer belangrijke locatie waar veel wapens werden gevonden. Bovendien opereert de brigade vastberaden in het westen van Khan Yunis en slaagt er elke dag in om de terroristen uit hun schuilplaatsen te verdrijven,” zei de commandant van de Givati-brigade, luitenant-kolonel Liron Bitito.

“Ik ben er trots op dat ik een strijdmacht als de Givati-brigade mag leiden in deze oorlog. De generatie van vandaag heeft bewezen dat ze niet minder toegewijd en moreel is dan vorige generaties. De Givati-brigade zal overal blijven waar we nodig zijn en waar om hulp wordt gevraagd,” vervolgde Bitito.

Het Israëlische leger zet zijn offensief in Khan Yunis voort en doodde tientallen Hamas-terroristen die de afgelopen 24 uur hadden geprobeerd soldaten in de stad in een hinderlaag te laten lopen, zei de IDF maandag.

Een Israëlische straaljager trof een terreurcel van Hamas in een gebouw dat een explosieve aanval op soldaten voorbereidde.

Daarnaast werd een terrorist die explosieven bij zich droeg in de buurt van IDF-troepen geïdentificeerd en gedood door een vliegtuig. Er werden secundaire explosies waargenomen, wat erop wijst dat hij explosieven in zijn bezit had.

In het westen van Khan Yunis blijven de Israëlische strijdkrachten terroristische groeperingen bestrijden en gerichte aanvallen uitvoeren op terroristische doelen. Soldaten doodden tientallen terroristen die probeerden de troepen in de stad in een hinderlaag te lokken.

Terwijl de Israëlische troepen de intensieve aanval op Khan Yunis voortzetten, probeert Hamas zich opnieuw te vestigen in de gebieden van de Gazastrook waaruit de troepen zich hebben teruggetrokken. Dit heeft de IDF ertoe aangezet om luchtaanvallen en gerichte aanvallen uit te voeren om een opleving van de terreurgroep te voorkomen in het gebied dat ze voorheen beheerden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox