LedenHamas vestigt zich opnieuw in Gaza-Stad na terugtrekking IDF

Naar verluidt probeert Hamas zich opnieuw te vestigen in gebieden van de Gazastrook waaruit Israëlische troepen zich hebben teruggetrokken.

Door Joshua Marks | | Onderwerpen: Hamas, Gaza
Palestijnse veiligheidstroepen van Hamas pronken met hun militaire vaardigheden tijdens de diploma-uitreiking van de academie in Gaza City, 27 februari 2023. Foto: Atia Mohammed/Flash90.

Hamas probeert zijn vermogen om te regeren te herstellen in gebieden van de Gazastrook waaruit Israëlische troepen zich hebben teruggetrokken door politieagenten in te zetten en een deel van de salarissen van ambtenaren te betalen.

Vier inwoners van Gaza City vertelden aan Associated Press dat de terreurgroep zowel agenten in uniform als in burger had ingezet in de buurt van het hoofdkwartier van de politie en andere overheidskantoren, evenals het Shifa ziekenhuis, dat Israël afgelopen november ontmaskerde als een commandocentrum van Hamas waar gijzelaars werden genomen.

Op 27 oktober 2023 trokken Israëlische grondtroepen de Gazastrook binnen. Dit volgde op weken van luchtaanvallen na de aanval van Hamas op het zuiden van Israël op 7 oktober, waarbij 1.200 mensen werden gedood, duizenden gewond en 253 gevangen genomen.

Een van de verklaarde oorlogsdoelen van Jeruzalem is het vernietigen van de militaire en administratieve capaciteit van Hamas in Gaza.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant kondigde half januari het einde aan van de zware gevechtsoperaties in het noorden van Gaza, op dezelfde dag dat de grootste reguliere pantserdivisie van het leger Gaza verliet...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie