“Laten we niet overhaast te werk gaan” – Jordaanse koning Abdullah over het Gaza-plan van Trump

De Hasjemitische heerser stemde ermee in om 2.000 ernstig zieke kinderen in zijn land op te nemen, maar zei dat Arabische leiders een tegenvoorstel zouden doen voor het idee van de president om Gaza te “bezitten”.

Door Andrew Bernard | | Onderwerpen: Trump, Jordanië, Gazastrook
De Jordaanse koning Abdullah (links) en de Amerikaanse president Donald Trump lopen langs de West Colonnade naar de podia voordat ze een gezamenlijke persconferentie houden in het Witte Huis op 5 april 2017. Bron: Witte Huis/Shealah Craighead.

De Amerikaanse president Donald Trump ontving dinsdag de Jordaanse koning Abdullah II in het Witte Huis om de regionale leiders te overtuigen om zijn plan te accepteren om Palestijnen uit de Gazastrook te verhuizen.

Abdullah kondigde een voorstel aan dat Jordanië 2.000 Gazaanse kinderen met kanker en andere ernstige ziekten zou opnemen voor behandeling in het koninkrijk. Hij sprak echter geen steun uit voor het plan van Trump om de Verenigde Staten de enclave te laten “bezitten” en de bevolking naar andere landen te verplaatsen.

Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten behoren tot de Arabische landen die in het verleden medische evacués uit Gaza hebben geaccepteerd voor behandeling.
De koning verklaarde dat hij en andere Arabische leiders binnenkort in Saoedi-Arabië bijeen zouden komen om een Egyptisch tegenvoorstel voor de hervestiging- en wederopbouwplannen van Trump te bespreken.

“We zullen in Saoedi-Arabië bespreken hoe we kunnen samenwerken met de president en de Verenigde Staten,” zei Abdullah. “Laten we wachten tot de Egyptenaren het aan de president voorleggen en niet overhaast te werk gaan.”

De ontmoeting is de eerste tussen Trump en een Arabische leider sinds zijn aantreden voor een tweede termijn.
“Hij is een geweldige man,” zei Trump over Abdullah, die werd vergezeld door zijn volwassen zoon, kroonprins Hoessein, toen de twee dinsdag het Witte Huis binnenkwamen.

Trump zei dat hij en Abdullah een lang privégesprek zouden hebben over het plan om Gaza te “bezitten” en opnieuw op te bouwen. Volgens de Amerikaanse president zou dit de hervestiging van ongeveer twee miljoen Palestijnen uit de kustenclave naar Egypte, Jordanië of andere regionale landen omvatten.

“Ik denk dat we een stuk land in Jordanië zullen hebben,” zei Trump. “Ik denk dat we een stuk land in Egypte zullen hebben. Misschien ergens anders, maar ik denk dat als we klaar zijn met onze gesprekken, we een plek zullen hebben waar ze heel gelukkig en heel veilig kunnen leven.”

“Ik denk dat we daar boven staan”

Hoewel het opnemen van grote aantallen Palestijnse vluchtelingen niet ongekend zou zijn voor Jordanië, zou het politiek gezien wel zeer explosief kunnen zijn.

Jordaniërs van Palestijnse afkomst zouden meer dan de helft van de Jordaanse bevolking uitmaken. In het land wonen 2,4 miljoen mensen die als vluchteling geregistreerd staan bij de VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). De meeste, maar niet alle, geregistreerde vluchtelingen hebben de Jordaanse nationaliteit. Jordanië registreert de Palestijnse afkomst niet officieel in zijn volkstelling. Het land is ook de thuisbasis van honderdduizenden Syrische vluchtelingen.

Jordanië, Egypte, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio eerder schriftelijk laten weten dat ze plannen om Palestijnen uit Gaza te deporteren afwijzen.

Trump verklaarde maandag dat hij bereid zou kunnen zijn om Amerikaanse buitenlandse hulp aan landen in te houden als ze niet instemmen met zijn plan. Dinsdag sloot hij deze optie voor Jordanië echter uit.

“Ik hoef daar niet mee te dreigen,” zei Trump. “Ik denk dat we daar boven staan.”

De details van het hervestigings- en wederopbouwplan van Trump blijven vaag en ambtenaren van de Trump-regering hebben tegenstrijdige verklaringen afgelegd over de vraag of de verplaatsing tijdelijk of permanent zou zijn.

In een interview met Fox News dat maandag werd gepubliceerd, verklaarde Trump dat de verplaatsing “permanent” zal zijn omdat de wederopbouw van Gaza “jaren” zal duren.

“Ik heb het over het maken van een permanente plek voor hen, want als ze nu terug zouden moeten, zou het jaren duren om zelfs maar – het is niet bewoonbaar,” zei Trump. “Het zal nog jaren duren voordat het mogelijk zou zijn.”

Op dinsdag liet de president echter doorschemeren dat Palestijnen uiteindelijk zouden kunnen terugkeren naar een herbouwd Gaza.

“Veel van de mensen waar je het over hebt, kunnen daar uiteindelijk gaan wonen en misschien werken, maar het zal in een andere vorm zijn,” zei hij.

Ambtenaren van de Trump-administratie waren ook onduidelijk over wat er zou gebeuren met Palestijnen die weigeren Gaza te verlaten.

“Ik denk dat het geweldig wordt”

Een verslaggever vroeg de president of wat hij beschreef “etnische zuivering” was.

“We brengen ze naar een prachtige plek waar ze nieuwe huizen hebben, waar ze veilig kunnen wonen, waar ze artsen en medische zorg hebben en al die dingen,” zei Trump. “Ik denk dat het geweldig wordt.”

Trump beantwoordde luid geschreeuwde vragen van verslaggevers toen Abdullah aankwam in het Witte Huis, maar slechts één over de vraag of hij zich zou houden aan de deadline die hij maandag aankondigde dat Hamas alle resterende gijzelaars moet vrijlaten tegen zaterdagmiddag of hij zou “de hel laten losbreken.”

“Ja,” zei Trump. Hij leek ook te reageren op een vraag of Hamas die deadline zou halen, maar zijn antwoord was onverstaanbaar.

In de Oval Office zei Trump dat hij niet verwachtte dat Hamas de deadline van zaterdag zou halen.

“Ik denk dat ze stoer willen zijn, maar we zullen zien hoe stoer ze echt zijn,” zei hij.

Andere onderwerpen die Trump en Abdullah kunnen bespreken zijn de mogelijke uitlevering of deportatie van de veroordeelde terrorist Ahlam Tamimi.

Tamimi is aangeklaagd in de Verenigde Staten voor haar rol in het plannen van de bomaanslag op de Sbarro pizzeria in Jeruzalem in augustus 2001, waarbij 16 mensen omkwamen, waaronder Amerikaanse burgers. Ze werd veroordeeld in Israël maar in 2011 vrijgelaten als onderdeel van een gevangenenruil met Hamas waarbij ook de Israëlische soldaat Gilad Schalit werd vrijgelaten. Jordanië heeft geweigerd haar uit te leveren, ondanks het feit dat het in 1995 een uitleveringsverdrag met de VS heeft ondertekend.

De voorzitter van het Jordaanse parlement ontkende deze maand Israëlische berichten dat Jordanië overweegt Tamimi uit te wijzen of uit te leveren.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox