Lapid tegen Biden: “Niemand zal onze gevechtsregels dicteren”

Bennett: “Amerikaanse inmenging in de procedures van IDF-soldaten is een gevaarlijk en onaanvaardbaar precedent.”

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: Biden, Amerika
Het was een en al glimlach en handdrukken toen Biden in juli Israël bezocht. Maar de realiteit heeft de laatste tijd barsten in de relatie tussen de VS en Israël blootgelegd. Foto: Emil Salman / POOL

Premier Yair Lapid had deze week krachtige woorden voor de regering Biden en verwierp elke poging om de IDF onder druk te zetten om haar gevechtsregels te veranderen.

Woordvoerder Vedant Patel van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde verslaggevers op dinsdag dat de regering-Biden “druk blijft uitoefenen op onze Israëlische partners om hun beleid en praktijken inzake gevechtsregels grondig te herzien en bijkomende stappen te overwegen om het risico op schade aan burgers te beperken, journalisten te beschermen en soortgelijke tragedies in de toekomst te voorkomen.”

Hij verwees naar de dood van Al-Jazeera journaliste Shireen Abu Akleh, die waarschijnlijk per vergissing werd gedood door IDF-vuur tijdens een anti-terroristische operatie in het vluchtelingenkamp Jenin op 11 mei.

In zijn toespraak op woensdagavond op de marinebasis van Haifa tijdens de diploma-uitreiking van de marineofficierscursus, zei Lapid tegen de afgestudeerden:

“Vanaf vandaag is het jullie plicht om ons te beschermen. Maar het is ook de plicht van het land om jullie te beschermen. Ik hoor de oproepen om IDF-soldaten te vervolgen na de dood van Shireen Abu Akleh. Ik hoor de roep om onze gevechtsregels te veranderen.

Israël heeft zijn medeleven betuigd over haar dood. Het was een tragedie die zich voltrok tijdens een incident waarbij sprake was van zwaar vijandelijk vuur. De IDF schiet nooit opzettelijk op onschuldige mensen. Wij hechten zeer aan de persvrijheid en aan enkele van de strengste gevechtsregels ter wereld.

Maar voor alle duidelijkheid: ik zal niet toestaan dat een IDF-soldaat die zichzelf beschermde tegen terroristisch vuur, wordt vervolgd alleen om applaus uit het buitenland te krijgen. Niemand zal ons onze gevechtsregels voorschrijven, terwijl wij zelf voor ons leven vechten. Onze soldaten hebben de volledige steun van de regering van Israël en het volk van Israël.”

Evenzo verklaarde plaatsvervangend premier Naftali Bennett woensdag dat de inzetregels van de IDF “zullen worden bepaald door de IDF-commandanten, onafhankelijk van enige druk – intern of extern.”

Bennett vervolgde:

“Dit is de waarheid: op elk gegeven moment zijn er Palestijnse terroristen die Israëli’s proberen te vermoorden. Niet andersom.

Onze hand is niet licht op de trekker, maar de morele orde is om terroristen te raken en zo mensenlevens te redden. Als premier gaf ik volledige steun aan onze strijders, en ik verwacht dat onze vrienden in de wereld ons geen moraal prediken, maar ons steunen in onze oorlog tegen terreur.”

Ariel Kahana, diplomatiek correspondent voor het dagblad Israel Hayom, meldde dat Bennett de Amerikaanse ambassadeur in Israël Tom Nides belde en zei dat “de Amerikaanse tussenkomst in de procedures voor open vuur van de IDF-soldaten een gevaarlijk en onaanvaardbaar precedent is.”

Michael Oren, voormalig ambassadeur van Israël in Washington, vertelde Army Radio op donderdag dat “de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken ongelooflijk onbezonnen is. De openingsvuurinstructies van het IDF zijn veel strikter dan die van de VS. Tijdens de oorlogen in Irak en Syrië tegen ISIS hebben Amerikaanse troepen tienduizenden burgers en honderden journalisten gedood, en niemand werd onderzocht.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox