Koeweits eigenaardig antisemitisme gaat onverminderd door

Ondanks Palestijnse steun aan de aartsvijand van Koeweit

Door Edy Cohen | | Onderwerpen: politiek, antisemitisme, Koeweit
Foto: Pixabay

De voorzitter van het Koeweitse parlement valt Israël opnieuw aan, ditmaal tijdens de jaarlijkse vergadering van de Internationale Parlementaire Unie (IPU), die momenteel in Indonesië plaatsvindt.

Al vele jaren probeert Koeweit op alle mogelijke podia, indirect en direct, publiekelijk en in het geheim, de staat Israël en de Joden over de hele wereld schade toe te brengen.

En dit gaat verder dan de traditionele anti-Israël houding van moslims.

Koeweit heeft de Palestijnse Autoriteit (PA) opgericht en gefinancierd, ondanks het feit dat de Palestijnen hun vijand Saddam Hoessein steunden. Het leger van Hoessein viel Koeweit aan en veroverde het in 1990. Zonder in detail te treden – de voormalige premier van Palestina Yasser Arafat steunde in de jaren ’90 Saddam Hoessein toen deze laatste Koeweit veroverde. In reactie daarop verdreef Koeweit 400.000 Palestijnen die op zijn grondgebied woonden. Vandaag de dag wonen er niet veel Palestijnen meer in Koeweit. Maar ondanks Palestijnse steun aan Koeweits vijand, en ondanks de tientallen standbeelden van Saddam Hoessein in de Palestijnse gebieden, beschouwt Koeweit het als een morele verplichting om Israël te bestrijden.

Onderstaande video is gemaakt in Indonesië tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de voorzitters van de Internationale Parlementaire Unie IPU – een internationale instelling die de parlementen van de hele wereld omvat, met inbegrip van Koeweit en Israël.

Hierin ziet u hoe de voorzitter van het Koeweitse parlement, Marzouq Al-Ghanim, Israël aanvalt, zoals hij elk jaar weer doet. Deze keer wil hij de Israëlische delegatie uitwijzen, nog voor de Russische delegatie is uitgewezen. Marzouq Al-Ghanim staat bekend om zijn antisemitische en anti-Israëli retoriek. In het verleden heeft hij er zelfs voor gezorgd dat de Israëlische journalist Nachman Shai van dezelfde jaarvergadering werd verwijderd.

Marzouq is herhaaldelijk verkozen, en is zeer populair geworden in Arabische landen als gevolg van zijn vijandigheid jegens ons. Helaas kunnen de meeste Israëlische autoriteiten geen passend antwoord vinden dat hem het zwijgen oplegt.

In 2018 kreeg Marzouq Al-Ghanim, als teken van waardering, een straat naar hem vernoemd in de Palestijnse gebieden – een straat in het gebied Salfit bij Nablus – in the middle of nowhere.

In Koeweit daarentegen heeft Marzouq zijn populariteit verloren en wat hij doet om zijn populariteit terug te winnen is zijn strategie van verbale aanvallen op Israël verdubbelen.

Israel Today heeft vele artikelen gepubliceerd over het antisemitisme in Koeweit:

Van alle Arabische staten van de Perzische Golf wordt Koeweit beschouwd als de meest vijandige tegenover Israël, gedeeltelijk door de anti-Israël standpunten van lokale leiders als Al-Ghanim. Maar let wel, Marzouq Al-Ghanim is niet echt geïnteresseerd in de Palestijnse kwestie. Zijn woorden moeten met een korreltje zout worden genomen, aangezien Koeweit meer reden heeft om de Palestijnen te haten dan misschien enige andere Arabische staat, zoals we aan het begin van het artikel hebben gezien.

De Abraham Akkoorden hebben een transformatie teweeggebracht in het politieke denken van de Golfvolkeren:

  • De Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hebben vredesakkoorden met Israël.
  • Qatar onderhoudt goede betrekkingen met Israël (onder het voorwendsel dat het dit doet om Hamas te helpen).
  • Oman heeft enkele jaren geleden premier Netanyahu in het openbaar ontvangen, en onderhoudt al geruime tijd geheime banden met de Hebreeuwse staat.
  • Saoedi-Arabië heeft onlangs in een interview van de Saoedische kroonprins aan een Amerikaanse krant gezegd: Israël is niet de vijand.

De conclusie is dat Koeweit het laatste land in de regio blijft dat Israël bestrijdt. Terwijl de andere landen betrekkingen onderhouden met Israël – sommige zijn officieel en andere onder de tafel. Koeweit blijft in een minderheidspositie en komt steeds meer alleen te staan nu de rest van de Golf naar vrede met Israël streeft.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox