Is het goed voor een moslim om een Jood te worden?

Yusef Almohana is geboren in Koeweit en heeft het grootste deel van zijn leven in de Golfstaat geleefd als een toegewijde moslim. Nu noemt hij zichzelf Naftali Ben-Yehuda, beschouwt zich als een Jood en wil graag in Israël wonen.

Door Edy Cohen |

In een recent interview, dat hij in vloeiend Hebreeuws gaf op de Israëlische televisiezender Kan, sprak Ben-Yehuda over zijn aspiraties om zich op een dag officieel te bekeren tot het Jodendom en zelfs aliyah te maken. Hij sprak over zijn jeugd en hoe hij geleerd heeft om Joden en Israël te haten. De meeste moslims in het Midden-Oosten zijn van jongs af aan gehersenspoeld om te geloven dat het Joodse volk hun ergste vijand is.

De dag na de uitzending van het interview trok het Koeweitse ministerie van Binnenlandse Zaken het staatsburgerschap van Ben-Yehuda in. Zij gaven daar geen enkele uitleg of juridisch argument voor.

De afgelopen vijf jaar heeft Ben-Yehuda een geheim leven geleid als Jood, recht onder de neus van zijn familie en zelfs van zijn ouders. Nadat zijn staats­burger­schap was afgenomen, vluchtte hij naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij contact opnam met de Joodse gemeenschap om met zijn bekering tot het Jodendom te beginnen.

Veel moslims in de Arabische wereld beweren dat ze geen probleem hebben met de Joodse religie, en ze wijzen er op, dat de echte schuldige en de oorzaak van al hun problemen het zionisme en de zionistische Staat Israël is. Er bestaat echter geen twijfel over, dat het intrekken van Ben-Yehuda’s staats­burger­schap, simpelweg omdat hij de wens uitsprak om te leren over het Joodse geloof, onthult wat de meeste moslims werkelijk denken over Joden, en hun religie. Er is geen enkel bewijs voor de Arabische bewering, dat de banden van Ben-Yehuda met Israël het probleem zijn. Dit incident legt veeleer het ware gezicht van het antisemitisme bloot dat alle moslimstaten doordringt.

Dat een moslim, die een Jood wil worden, geen plaats heeft in deze landen of samenlevingen spreekt boekdelen. Is het goed voor een moslim om een Jood te worden? Ik denk dat het afhangt van waar je woont.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.