Knessetlid verheugt zich: “God heeft ons de overwinning op de Hellenisten gegeven!”

In een toespraak voor de Knesset vergelijkt een rechts parlementslid de huidige situatie in Israël met de Makkabeese opstand tegen de liberale Griekse invloed.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Knesset
Liberale wetgevers zijn ontzet: De Israëlische politicus Avi Maoz vindt dat Gods geboden moeten worden gehandhaafd, en nu heeft hij zelfs invloed op het Israëlische onderwijssysteem. Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

De nieuwe regering van Israël kan worden omschreven als de meest rechtse en religieuze regering ooit. En voor veel van de kippadragende, bijbelgelovige wetgevers van deze regering is de timing cruciaal.

“Wij zijn gekomen om de duisternis te verdrijven,” zong Noam-partijparlementslid Avi Maoz toen hij woensdag het podium van de Knesset betrad. Daarbij citeerde hij een populair Chanoekalied dat de religieuze Joden van de Makkabeese opstand herdenkt, die de Grieken en hun invloed uit het Land Israël verdreven.

Tijdens het komende Chanoekafeest “vieren we de overwinning die de Schepper van de wereld behaalde op de Grieken en hun (Joodse) collaborateurs, de Hellenisten,” herinnerde Maoz zijn collega-wetgevers eraan.

Chanoeka wordt dit jaar gevierd van zondagavond 18 december tot maandag 26 december.

Avi Maoz vergeleek de noodzakelijke opstand van de Hasmoneeën (Makkabeeën) met de huidige situatie en hekelde de “buitenlandse agenda’s die met opzet en zonder medeweten van de ouders aan de kinderen van Israël worden gebracht”.

Hij verwees naar de bevordering van de LGBT-agenda in het Israëlische openbare onderwijssysteem.

Maoz maakte ook bezwaar tegen beweringen van linkse politici dat hij en andere leden van de nieuwe regering proberen de joodse religieuze wet (halacha) aan het land op te leggen:

“Zij (de Makkabeeën) vochten voor de studie van de Torah, voor de naleving van de Sabbat en voor de aanbidding in de Tempel. De geest die de Grieken en de Hellenisten het volk Israël probeerden in te prenten is ware duisternis. Wie het ware Jodendom probeert te schaden, is de duisternis. Wie een nieuwe, schijnbaar liberale religie probeert te creëren, is de duisternis. Wie opzettelijke verduistering en verdoezeling gebruikt om plannen in te voeren om de kinderen van Israël zonder medeweten van hun ouders te hersenspoelen, is de duisternis.”

Tumult in de plenaire vergadering bleef niet uit, want linkse parlementsleden onderbraken Maoz herhaaldelijk en beschuldigden de nieuwe regering ervan de Joodse staat eeuwen terug te zetten.

Maandag maakte parlementslid Boaz Toporovsky van de Yesh Atid-partij van aftredend premier Yair Lapid soortgelijke opmerkingen over Maoz en andere nieuwe rechtse religieuze ministers: “Wij zijn tegen de benoeming van mensen wier opvattingen tweeduizend jaar geleden correct waren.”

Lapid heeft publiekelijk opgeroepen tot ongehoorzaamheid aan elk deel van de regering van Benjamin Netanyahu dat wordt geleid door mensen als Avi Maoz. Juridische deskundigen waarschuwen intussen dat er burgerlijke onrust zou kunnen uitbreken, een liberale democratie onwaardig.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox