Kan Fenofibraat reproductie Coronavirus blokkeren?

Onderzoekers hebben een medicijn ontdekt, dat de reproductie van het coronavirus tegenhoudt. ‘Het coronavirus zal als een gewone verkoudheid worden,’ zegt prof. Ya’akov Nahmias, hoofd van het Centrum voor Bio-engineering van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem.

Door David Lazarus |

Bij experimenten in dit laboratorium en het New Yorkse Mount Sinai Medical Center ontdekte de Israëlische professor en dr. Benjamin tenOever, dat een genees­middel dat al op de markt is, Fenofibraat, de werking van het virus onderdrukt en verhindert dat het coronavirus zichzelf kan reproduceren en de longcellen kan overnemen. In een exclusief interview sprak Israel Today met prof. Nahmias om meer te weten te komen over zijn ontdekking. ‘Dit zou de Covid-19 veranderen in een soort gewone verkoudheid,’ zei hij.

We moeten er wel olp wijzen, dat op dit moment het middel niet op patiënten met coronavirus is getest, maar slechts in het laboratorium. ‘We hopen klinische goedkeuringen te ontvangen die onze studie binnen 3 maanden zullen bevestigen,’ vertelde Nahmias aan Israel Today. Maar volgens deskundigen zal het waarschijnlijk ten minste zes maanden duren om de effectiviteit en veiligheid van het middel op patiënten te testen, voordat het kan worden goedgekeurd voor wijdverbreid gebruik.

Prof. Nahmias (rechts) in zijn laboratorium in Jeruzalem. (Foto: Daniel Hanoch)

De onderzoekers ontdekten, dat het coronavirus gebruik maakt van vet- of lipidenweefsels in longcellen om zich te verspreiden. Dit is een verklaring voor het feit, dat patiënten met een hoog bloedsuikergehalte en cholesterol een grotere kans hebben om besmet te raken met Covid-19.
Bij onderzoeken aan bestaande medicijnen naar hun geschiktheid om het reproduceren van het coronavirus te verhinderen, leverde Fenofibraat (Tricor) veelbelovende resultaten op. Fenofibraat, dat in 1975 werd goedgekeurd voor gebruik door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), wordt gebruikt voor de behandeling van hoge niveaus van cholesterol en triglyceriden in het bloed. In de laboratorium experimenten is gebleken, dat Fenofibraat de vetten afbreekt (verbrandt), en zo het mogelijkheid blokkeert dat het coronavirus zich ontwikkelt en verspreidt.

Het is duidelijk dat het tijd kost om deze resultaten op levende patiënten te bewijzen om te bepalen hoe veilig en effectief de behandeling zal zijn. ‘Volgens onze bevindingen is het medicijn actief bij de gebruikelijke dosis voor medisch gebruik. Het medicijn is zeer veilig voor korte periodes. Het zal natuurlijk bijwerkingen hebben, zoals veel andere medicijnen, als het te lange tijd wordt ingenomen,’ legde Nahmias uit. ‘Maar als iemand besmet is met het coronavirus, kan het immuun­systeem binnen twee weken het virus verwijderen. Ons doel is om de symptomen te verminderen tijdens het verloop van de ziekte,’ legde Nahmias uit.

Gezien de eerste berichten over de ontdekking, hoe het coronavirus zich ontwikkelt met behulp van lipidencellen (vetcellen) in de longen, en de mogelijkheid om de groei ervan te remmen, zijn de deskundigen voorzichtig hoopvol dat dit voor Covid-19 de remedie kan zijn waarop de wereld wacht. Weten­schappers en onder­zoekers zullen zich nu meer gaan verdiepen in dit soort medicijnen en therapieën, die kunnen voorkomen dat het virus zich ontwikkelt tot een ernstige en soms dodelijke ziekte.

Het heeft ook een voordeel om een door de FDA goedgekeurd geneesmiddel als Fenofibraat te hebben, dat al gepatenteerd is en gemakkelijk voor massaal gebruik kan worden geproduceerd.

Zelfs als er binnen de komende zes maanden of zo een vaccin voor Covid-19 wordt ontwikkeld, zoals velen voorspellen, zal er nog steeds een cruciale behoefte zijn aan behandelingen zoals Fenofibraat, voor de behandeling van de miljoenen mensen die nog met het virus besmet zijn. Beginnen we wat licht te zien aan het einde van deze donkere pandemie­crisis? Laten we het hopen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.