Jonge Israëliërs neigen naar conservatisme van de vrije markt

Vergeleken met Amerika, waar de jongere generatie progressiever wordt, gaat de trend in Israël precies de andere kant op.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Verenigde Staten
Voormalig NBA-speler Omri Casspi in gesprek met voormalig VS-ambassadeur in Israël David Friedman, 26 mei 2022. Foto: David Isaac / JNS

Op 26 mei vond in Jeruzalem de tweede conferentie van het Israëlisch Conservatisme plaats. Het werd gesponsord door het Tikvah Fonds en het Friedman Center for Peace Through Strength. De boodschap van de conferentie was het verspreiden van de boodschap – het verspreiden van conservatieve ideeën in een land met een socialistische politieke traditie.

“Anders dan in de Verenigde Staten, waar de meeste jongeren progressiever worden, is in Israël het tegenovergestelde het geval. Steeds meer jonge Israëli’s vermengen klassiek-liberale tendensen met conservatieve ideeën”, aldus Amiad Cohen, directeur-generaal van het Tikvah-fonds in Israël (de organisatie is gevestigd in New York).

De conferentie van dit jaar werd bijgewoond door 1.200 mensen, twee keer zoveel als de eerste die in 2019 werd gehouden. Voor Cohen is dit een duidelijk teken dat de conservatieve beweging in Israël in opmars is. Veel van de conferentiegangers waren ook jong en vol enthousiasme.

Voor Cohen zijn onderwijsinitiatieven van cruciaal belang nu Israël zich ontwikkelt van een ontwikkelingsland met weinig grondstoffen tot een robuuste vrijemarkteconomie.

“Ons probleem is dat de staat begonnen is met socialistische ideeën,” vertelde Cohen aan JNS. “Alle wettelijke instellingen die we hebben, de intellectuele instellingen, zijn socialistisch. De staat Israël heeft de relatie tussen het individu en de staat opgebouwd op een manier die precies tegenovergesteld is aan wat gebruikelijk is in de westerse wereld.”

Het probleem ligt nog dieper, omdat Israëli’s geen toegang hebben tot alternatieve – conservatieve – ideeën, zei Cohen. Hij wees erop dat slechts een derde van Adam Smiths “Wealth of Nations”, een fundamenteel werk in de klassieke economie, in het Hebreeuws is vertaald. Israëlische studenten economie en politieke wetenschappen hebben Cohen verteld dat zij voor het eerst over Adam Smith hebben gehoord tijdens seminars van het Tikvah Fonds.

“De academische wereld is hier niet goed. De boeken die worden onderwezen zijn niet alleen eenzijdig, maar van een zeer laag niveau; het materiaal is eenzijdig en niet genuanceerd,” zei hij. “Het doel van de conferentie is om ons bereik uit te breiden van, laten we zeggen, tienduizend mensen tot honderdduizenden, door middel van een conferentie die een publieke impact heeft.”

Het Tikvah Fonds in Israël geeft een conservatief tijdschrift uit, organiseert educatieve seminars en publiceert een aantal vertalingen van boeken van conservatieve denkers, waaronder Friedrich Hayek, Thomas Sowell, Jordan Peterson en anderen.

De tweede conferentie over Israëlisch conservatisme, gesponsord door het Tikvah-fonds en het Friedman Center for Peace Through Strength, werd op 26 mei in Jeruzalem gehouden. (Foto: David Isaac / JNS)

De conferentie behandelde een breed scala van onderwerpen vanuit het oogpunt van de conservatieven, van energie tot soevereiniteit tot de rechterlijke macht. Sommige van de sprekers zijn wellicht bekend bij een conservatief Amerikaans publiek, zoals historicus Victor Davis Hanson, presidentieel adviseur Elliott Abrams (ook voorzitter van het Tikvah Fonds), voormalig VS-ambassadeur in Israël David Friedman, en Midden-Oostenanalist Caroline Glick. Onder de bekendere sterren aan het Israëlische conservatieve firmament waren journalist Amit Segal, Israëls voormalige Nationale Veiligheidsadviseur Meir Ben-Shabbat, voormalig NBA-ster Omri Casspi, auteur Gadi Taub en radiopresentator Jacob Bardugo.

Taub vertelde JNS dat de introductie van conservatieve ideeën zoals het vrije marktsysteem, individualisme en persoonlijke verantwoordelijkheid uiterst belangrijk is in een land als Israël met een grote bureaucratische staat, hoge belastingen, sterke vakbonden en stevig gewortelde socialistische ideeën.

“De hoeveelheid nieuwe en interessante ideeën in de rechtervleugel is onvergelijkbaar groter dan in de linkervleugel,” zei Taub. “Links zakt steeds meer weg in de stompzinnigheid van de Woke-ideologie en de identiteitspolitiek, die een politiek is van gebaren, van lege ideeën. Maar links heeft nog steeds de culturele macht in handen, dus moeten we ons organiseren. We moeten ideeën uitwisselen.”

Voor Taub kan de huidige politieke kloof worden teruggebracht tot de strijd tussen “globalistische elites” en “nationale burgers“.

“Wij zijn de nationale burgers. Je kunt ons conservatief noemen. Je kunt ons populistisch noemen. Maar we hebben twee hoofdkenmerken: wij steunen de natiestaat en wij zijn liberale democraten. De globalistische elite is woke en progressief geworden. Het is duidelijk anti-nationalistisch. Het is duidelijk antidemocratisch, en het is in toenemende mate antiliberaal,” zei Taub.

Hij zei dat de kloof in Israël tot uiting komt tussen voorstanders van een Joodse staat en voorstanders van wat zij misleidend “een staat voor al zijn burgers – dat wil zeggen, een niet-Joodse of multinationale staat” noemen, zei Taub.

Het conflict tussen burgers en globalisten was een van de belangrijkste onderwerpen in een discussie tussen Victor Davis Hanson en Caroline Glick. Hanson, auteur van het recente boek “The Dying Citizen: How Progressive Elites, Tribalism, and Globalization Are Destroying the Idea of America“, zei dat “al deze problemen die we in de Verenigde Staten zien, gaan over de dood van de burger.” Hij wees erop dat privileges die 50 jaar geleden alleen aan burgers werden verleend, nu openstaan voor iedereen die op Amerikaans grondgebied verblijft, met uitzondering van iemand die een openbaar ambt bekleedt.

De Amerikaanse elites zweren trouw aan wereldorganisaties zoals het Internationaal Strafhof of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omdat zij denken dat deze slimmer zijn, omdat zij oecumenischer of kosmopolitischer zijn, zei hij.

Een aantal conservatieve groeperingen en uitgevers van boeken omzoomden de gangpaden buiten de collegezalen waar de discussiepanels van de conferentie de hele middag werden gehouden. Boaz Arad, oprichter van de Israeli Freedom Movement, een libertarische groep die een stand had op de conferentie, vertelde JNS dat de conservatieve beweging een vrij nieuw fenomeen is in Israël. (Zijn organisatie is opgericht in 2011.)

Hij zei dat een voordeel van de conservatieve beweging in Israël is dat het, gezien de intellectuele traditie van het land, gemakkelijk is om nieuwe ideeën in het debat in te brengen. “Op het moment dat boeken van Ayn Rand, bijvoorbeeld, op de Israëlische markt kwamen, werden het bestsellers,” zei hij.

Arad beschouwt Israëls vooruitgang op het gebied van de vrijemarkteconomie als “onomkeerbaar”, het heeft de oorspronkelijke socialistische economie van het land uitgehold. “Als mensen eenmaal vrijheid hebben gekend in economie of ideeën, is het moeilijk ze terug te brengen naar een cel,” zei hij.

David Friedman, de Amerikaanse ambassadeur in Israël onder de regering-Trump, hield een toespraak waarin hij betoogde dat Israël beslissingen van nationaal belang moet nemen zonder zich te bekommeren om wat Amerika denkt.

“Een volwassen natie beslist zelf wat het beste is voor haar burgers. Respecteer jezelf en je recht – ik zou zelfs zeggen jouw heilige plicht – om de juiste koers voor de Joodse staat te bepalen. Dat is wat een volwassen natie doet,” benadrukte hij. “Niet iedereen zal het met je eens zijn, maar iedereen zal je respecteren”.

De conferentie eindigde op een manier die de globalisten niet beviel, maar de nationalisten wel: het publiek zong spontaan het Israëlische volkslied “Hatikva”.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox