Jeruzalem verduidelijkt: Wij hebben niets gegeven aan de Islamitische Jihad

De secretaris-generaal van de PIJ, Ziyad al-Nakhala, beweerde dat Israël had ingestemd met de vrijlating van zijn functionaris Bassam al-Saadi in ruil voor het staakt-het-vuren. Hij waarschuwde dat zijn terreurbeweging de gevechten zou hervatten als hij niet werd vrijgelaten.

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: wapenstilstand, Palestijnse Islamitische Jihad
Palestijnse Islamitische Jihad-terroristen in de zuidelijke Gazastrook om aanslagen in Israël te vieren. Foto: Majdi Fathi / TPS

Israël heeft niet ingestemd met de vrijlating van een van de gevangenen die door de Islamitische Jihad werden geëist, noch van de administratieve gedetineerde noch van degene die vorige week werd gearresteerd, verduidelijkte een Jeruzalemse ambtenaar maandag na het einde van ‘Operatie Ochtendgloren’.

Vooruitlopend op het staakt-het-vuren dat zondagavond in werking trad en een einde maakte aan 55 uur oorlog tussen de IDF en de terreurorganisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) in de Gazastrook, eiste de PIJ-leiding de vrijlating van verschillende gevangenen die door Israël werden vastgehouden. Ook de vrijlating van van sjeik Bassam al-Saadi werd geëist, hij is de leider van de PIJ in de regio Samaria en werd vorige week gearresteerd. Deze arrestatie is de veronderstelde reden voor de bedreigingen van de terreurorganisatie tegen Israël, die tot deze operatie leidden.

De Egyptenaren bemiddelden tussen Israël en de Palestijnse Islamitische Jihad en faciliteerden een staakt-het-vuren. Ze vroegen om informatie over de situatie van de gevangenen, maar hebben niet gezegd dat Israël hen zou vrijlaten – “en daar gingen we niet mee akkoord,” zei de Israëlische bron. De Egyptenaren vertelden de Islamitische Jihad wel dat zij zich zouden inspannen om de administratieve gevangene Khalil Al-Awaweda vrij te laten voor medische behandeling en zich in te zetten voor de vrijlating van al-Saadi, maar de terreurorganisatie weet dat deze belofte geen praktische waarde heeft.

De Israëlische analist Yoni Ben Menachem, van het Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA), schreef dat er geen Israëlische toezegging is om al-Saadi vrij te laten. “Hij bezit zeer belangrijke informatie over alle terroristische activiteiten van de Islamitische Jihad op de noordelijke Westelijke Jordaanoever,” legde hij uit.

De Islamitische Jihad werd “gedwongen om in te stemmen met het Egyptische voorstel van een staakt-het-vuren en uit de boom te komen. Nu proberen ze zichzelf te presenteren als degene die de korte ronde van gevechten heeft gewonnen waarin het een zware klap van Israël heeft gekregen,” merkte hij op.

Anderzijds heeft Israël de meeste doelen bereikt die het zich met de operatie had gesteld, en was het besluit om de operatie te beëindigen juist. “Nu is het tijd om de houding ten opzichte van de Gazastrook te veranderen en te proberen een strategie te formuleren die op lange termijn rust zal brengen, dit is een moeilijke taak,” zei hij, “anders zal de volgende ronde van gevechten zich binnen korte tijd aandienen.”

Terwijl de Islamitische Jihad niets bereikte, benadrukte de IDF zijn tevredenheid over het bereiken van de doelstellingen van de operatie – waardoor aanzienlijke schade werd toegebracht aan de commandoketen van de Islamitische Jihad.

Taysir al-Jabari, commandant van de noordelijke divisie van de Islamitische Jihad, werd vrijdag uitgeschakeld. De commandant van de zuidelijke divisie, Khaled Mansour, werd zaterdagavond uitgeschakeld. Khatab ‘Amasi, de commandant van de Rafah-brigade van de Islamitische Jihad, en Ziad Madalal, de plaatsvervanger van Mansour, werden ook gedood bij de aanvallen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox