Jeruzalem of Kaboel? Jihadisten bekvechten om de “derde heiligste plek” van de islam

IS woedend nadat Taliban een replica van de Rotskoepel bouwen in Kaboel en daarmee de Afghaanse hoofdstad gelijkstellen met Jeruzalem.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Tempelberg
Deze heuvel en deze stad zijn werkelijk heilig voor slechts één volk - de Joden. Foto: Nati Shohat / Flash90

Het idee dat Jeruzalem de derde heiligste plaats van de islam is begint af te brokkelen. In werkelijkheid besteedden de moslims tot 150 jaar geleden niet veel aandacht aan Jeruzalem en de Tempelberg (lees: de Al-Aqsa Moskee). Pas toen de Joden terugkeerden en Jeruzalem weer tot hun hoofdstad maakten, begon de moslimwereld zijn eigen aanspraken te maken.

De bewering dat Jeruzalem de derde heiligste plaats van de islam is, richt zich op de Al-Aqsa Moskee aan het zuidelijke einde van de Tempelberg (en dus niet op de gouden Rotskoepel, die zich boven de plaats bevindt waar eens de Joodse tempels stonden). In de Koran staat dat Mohammed ten hemel steeg vanuit de “moskee die het verst verwijderd is” – “Al Aqsa” in het Arabisch.

Zoals de bekende Egyptische geleerde en schrijver Youssef Ziedan de afgelopen jaren in een reeks televisie-interviews heeft erkend, waren er in Jeruzalem geen moskeeën in de tijd van Mohammed. Het was nog een Byzantijnse stad met alleen kerken.

Het is onmogelijk dat de “verste moskee” die in de Koran wordt genoemd zich in het gekerstende Jeruzalem bevond.

Maar later, na de verovering van de regio door de Arabische moslims, was het logisch om de mythe van Mohammeds wonderbaarlijke hemelvaart te verplaatsen naar Jeruzalem, en hem daarmee gelijk te stellen met Jezus, die vanaf de nabijgelegen Olijfberg ten hemel was opgestegen.

Maar het was een list, een middel om de moslimgelovigen aan te moedigen het Arabisch Schiereiland te verlaten en zich in de pas veroverde gebieden te vestigen. En zij die deze duidelijke list nog doorzien en historische feiten boven religieuze propaganda stellen, kennen derhalve weinig of geen belang toe aan Jeruzalem, althans voor de aanhangers van het moslimgeloof.

Ook in Saoedi-Arabië beginnen de gelovigen het belang van de Al-Aqsa Moskee in Jeruzalem voor de islam te bagatelliseren en hebben zij genoeg van hun religieuze uitbuiting door de Palestijnen.

Jeruzalem of Kaboel?

Nu zien we iets soortgelijks in Afghanistan, waar de Taliban onlangs een replica van de Rotskoepel hebben gebouwd.

Uitgave nr. 196 van het officiële Arabischtalige maandblad van de Taliban, Al-Somood, bevatte een artikel waarin Kaboel met Jeruzalem werd vergeleken, aldus de Jihad and Terrorism Threat Monitor (MEMRI-JTTM) van het Middle East Media Research Institute in een rapport aan JNS.

In het hoofdartikel wordt een parallel getrokken tussen Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, en zijn “zusterstad”. De auteur betoogt dat Kaboel de eerste van de twee steden was die zich bevrijdde van “20 jaar onderdrukkende Amerikaanse bezetting”.

Op 18 mei heeft de gemeente Kaboel een replica van de Rotskoepel in Jeruzalem ingewijd.

Volgens het artikel vertegenwoordigt de replica de eenheid van de islamitische natie en dient hij als een “herinnering aan de gevaren, bedreigingen en herhaalde schendingen waarmee Al-Haram Al-Sharif (de Arabische naam voor de Tempelberg met de Rotskoepel en de Al-Aqsa Moskee, red.) te maken heeft gehad”.

Volgens MEMRI hebben verschillende aanhangers van IS kritiek geuit op het project.

Een aan IS gelieerde mediaketen, de Al-Adiyat Foundation, drukte een poster af waarop stond dat de bouw van een Rotskoepel oorspronkelijk was voorgesteld door de voormalige leider van Libië, Muammar Kadhafi, en destijds alom werd bespot.

Voor alle duidelijkheid: geen enkele moslim, hoe radicaal ook, zou het wagen een replica te bouwen van de Kaaba, dat zwarte vierkante bouwwerk in Mekka, want het is daadwerkelijk heilig voor alle volgelingen van de islam.

Hoe anders is dat blijkbaar met de moskeeën die op de Tempelberg in Jeruzalem staan. Het zijn eerder propagandamiddelen die in rap tempo hun doeltreffendheid verliezen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox