Jemenitische terreurgroep bedreigt Israël en de regio

De Ansar Allah-militie in Jemen, ook bekend als de Houthi’s, heeft zojuist aange­toond dat het op elk moment Israël kan aanvallen, en hij wordt steeds meer een regionaal probleem in het Midden-Oosten en vormt ook een bedreiging voor Israël, zoals we zullen zien.

Door Yochanan Visser | | Onderwerpen: bedreiging, Israel, politiek
Ze zien er misschien primitief uit, maar de Jemenitische Houthi-militie krijgt geavan­ceerde en lange-afstands­wapens van Iran. Foto: Yahya Arhab / EPA-EFE

De militie wordt op allerlei manieren gesteund en bewapend door Iran, dat deze week heeft laten zien dat het de toenadering tussen Israël en enkele Arabische Golfstaten als een bedreiging ziet voor de imperialistische plannen van de Islamitische Republiek.

Nadat Ansar Allah de afgelopen maand verschillende schepen in de Perzische Golf had aangevallen of gekaapt en doorging met routine­-aanvallen met ballistische raketten en onbemande kamikaze aanvallen op Saoedi-Arabië, waren het nu de Verenigde Arabische Emiraten die werden geterroriseerd.

Aanval op de VAE met Iraanse geavanceerde wapens

Afgelopen maandag, 17 januari, lanceerde Ansar Allah een grote georganiseerde aanval op doelen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Israëls nieuwe Arabische vredespartner.

Een aantal door Iran geleverde Shahed onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) nam deel aan de aanval op Abu Dhabi, de hoofdstad van de VAE. De Shahed is een lange-afstands UAV die zelfs Israël kan bereiken, dat op 2000 kilometer afstand van Jemen ligt.

De militie Ansar Allah gebruikte ook door Iran geleverde kruisraketten en ballistische raketten tegen de VAE en viel doelen aan die de kwets­baar­heid van het Arabische land aantonen.

Zo werd bijvoorbeeld een nieuwe vleugel van de luchthaven bij Abu Dhabi aangevallen. De vleugel was nog niet voltooid, zodat de brand die daarna uitbrak alleen materiële schade veroorzaakte.

In het industriegebied van de havenstad Musaffa ontploften drie tankwagens met brandstof, de autori­teiten in de VAE meldden drie doden en zes gewonden. Deze stad is van groot economisch belang voor de VAE en heeft veel olieopslagplaatsen.

Iraanse waarschuwing

De aanval op de VAE werd door de meeste waarnemers gezien als een reactie op een recent bloedig offensief van de VAE tegen de militie Ansar Allah in Jemen. Iran, dat achter de toenemende macht van de milities zit, leek de VAE-regering echter ook te waar­schuwen tegen toenemende samen­werking met Israël op het gebied van defensie en inlichtingen­diensten.

De Israëlische premier Naftali Bennett was een van de eersten die de aanval op de VAE in verband bracht met de toene­mende Iraanse agressie in het Midden-Oosten. De premier veroordeelde de ‘terroris­tische aanvallen uitgevoerd door de door Iran gesteunde Houthi’s’ en maakte duidelijk dat Israël vierkant achter de VAE en haar leider prins Mohammed bin Zayed staat.

Israël’s Channel 13 TV verslaggever Or Heller onthulde later dat het Israëlische leger ‘de details van de Ansar Allah aanval op de VAE aan het bestuderen was’. Heller had bovendien informatie ontvangen dat een dergelijke aanval binnenkort ook tegen Israël zou kunnen worden uitgevoerd en dat de IRGC de aanval had begeleid.

De VAE willen nu meer Israëlische Skylock anti-drone systemen aanschaffen om de toene­mende dreiging van Ansar Allah tegen het land tegen te gaan. Het olierijke emiraat had al één Skylock-systeem gekocht dat is ontworpen voor de detectie, verificatie en neutralisatie van vijandelijke drones.

‘Door het incident dat deze week gebeurde, vragen ze ons nu wat we hen zo snel mogelijk kunnen leveren uit een lange lijst van systemen’, vertelde Itzik Huber, CEO van Skylock Systems, aan The Media Line. Het Skylock systeem werd reeds verkocht aan 31 landen, waaronder Marokko, en detecteert inkomende drones van op een afstand van meer dan 20 kilometer.

Iraans Tasnim News onthult details over de aanval

In Iran zelf is de door het regime gecontroleerde nieuwssite Tasnim News zeer open­hartig geweest over de strategische doelen van de aanval op de VAE en heeft deze in verband gebracht met de ‘Zionistische entiteit’. De economische faciliteiten van de VAE en de enorme buitenlandse investeringen in het rijke Arabische land zijn de ‘achilleshiel’ van de Golfstaat, meldde Tasnim News.

De Iraanse nieuwssite zei verder dat de VAE ‘de zionisten’ toegang hadden gegeven tot eilanden die door Jemen werden opgeëist. Deze bewering komt van het regime van Ayatollah Ali Khamenei, dat in 2019 al beweerde dat Israël een militaire aanwe­zig­heid had op het eiland Socotra en andere eilanden in de buurt van Jemen.

Israël ontkent uiteraard een militaire aanwezigheid te hebben op Socrota en de andere eilanden, maar het zou kunnen dat de Mossad, de buitenlandse geheime dienst van Israël, van daaruit opereert tegen Iran.

Mossad aanwezig in VAE, Bahrein en Azerbeidzjan

Azerbeidzjan grenst aan Iran en de Perzische Golf, en Bahrein ligt noordwestelijk van de VAE tegenover de strategisch belangrijke Iraanse havenstad Bandar Abbas.

Ex-Mossad chef Yossi Cohen was de belangrijkste Israëlische architect van de zogenaamde Abraham Akkoorden met de VAE en Bahrein. Hij reisde vaak in het geheim naar deze Golfstaten om de basis te leggen voor vrede met Israël en de huidige samenwerking op militair en inlichtingengebied tussen de twee Golfstaten en Israël.

Saoedi-Arabië geeft bewijs vrij over Iraanse betrokkenheid

Iran ontkent natuurlijk officieel iets te maken te hebben met de Ansar Allah militie en achter de voortdurende aanvallen op Saudi-Arabië te zitten, evenals de aanval op de VAE. De VAE is een prominent lid van de door Saudi-Arabië geleide coalitie en heeft onlangs een aantal over­winningen op Ansar Allah geboekt.

Turki al-Maliki, een militaire woordvoerder van de Arabische coalitie tegen Ansar Allah, heeft echter aan de hand van een aantal video’s aangetoond dat leden van de Islamitische Revolutionaire Garde en Hezbollah aanwezig zijn in de Jemenitische hoofdstad Sana’a. Al-Maliki toonde verslaggevers een video met beelden van leden van Hezbollah en de IRGC die de luchthaven van Sana’a gebruiken voor aanvallen op Saudi-Arabië en tegen de VAE.

De woordvoerder waarschuwde voor het plan van Iran om de belangrijke havenstad Aden over te nemen en leek erop te wijzen dat het uiteindelijke doel van Ansar Allah is om de Israëlische havenstad en badplaats Eilat aan te vallen.

Op dezelfde dag dat de aanval op de VAE plaatsvond, was Saoedi-Arabië opnieuw het doelwit van Ansar Allah. De Jemenitische militie lanceerde acht kamikaze drones vanuit de hoofdstad Sana’a in Jemen, maar die werden allemaal onderschept door de lucht­verdedi­ging van Saoedi-Arabië.

Ansar Allah nu officieel lid van het anti-Israël front

In mei 2021 kondigde Ansar Allah aan dat het zich had aangesloten bij het ‘anti-Israël front’. De militie was al gewend aan het scanderen van anti-Israël leuzen zoals ‘dood aan Israël’ en ‘Allah zal de Joden vervloeken’ tijdens parades.

In datzelfde jaar nam de leider van Ansar Allah deel aan een parade van de IRGC tijdens de Quds-dag in Iran (‘Quds’ is Jeruzalem). Tijdens de parade werd een poster getoond met daarop de leiders van Ansar Allah die Jeruzalem binnenreden.

Tegelijkertijd begon Ansar Allah fondsen te werven voor de Palestijnse verzetsas en kondigde daarmee aan dat het zich had aange­sloten bij deze door Iran geleide coalitie van terreur­bewegingen die Israël blijven terroriseren.

VN bewijst Iraanse wapentransporten naar Jemen

De beweringen van het fanatieke regime in Iran, dat het niets te maken heeft met Ansar Allah en geen wapens levert aan de militie, werden definitief ontkracht door de Verenigde Naties (VN). De VN-Veiligheidsraad heeft onlangs een rapport vrijgegeven waaruit blijkt dat Iran wapens naar Jemen vervoert met kleine schepen die vertrekken uit de havenstad Jask in de Golf van Oman.

De Amerikaanse marine heeft deze transporten verschil­lende malen onderschept en uit de lading van de schepen bleek dat Iran alle wapens van de Ansar Allah-militie levert. Na een van deze onder­schep­pingen maakten de VS bekend dat duizenden automatische geweren, sluip­schutters­geweren en raket­werpers afkomstig uit Iran in beslag waren genomen.

Biden heroverweegt eerder besluit over Ansar Allah

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden overweegt nu om de militie Ansar Allah weer op de Amerikaanse lijst van terreurbewegingen te plaatsen. Kort na zijn aantreden besloot Biden de Ansar Allah-militie van deze lijst te schrappen. Dat besluit was vooral ingegeven door anti-Trump-sentimenten in de regering-Biden.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump had een heel ander beleid gevoerd tegen Iran en was verant­woor­delijk voor de zogeheten maximale-druk-campagne met bijtende sancties tegen de Islamitische Republiek en haar bond­genoten. Die campagne omvatte ook sancties tegen Ansar Allah in Jemen en de Iraanse IRGC, die Trump ook toevoegde aan de lijst van terroristische organisaties

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox