Israëls minister van Buitenlandse Zaken berispt Canada voor het stopzetten van de verkoop van wapens aan Israël

“Het is betreurenswaardig dat de Canadese regering een stap zet die Israëls recht op zelfverdediging tegen Hamas-terroristen ondermijnt,” zei minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz.

Door David Isaac | | Onderwerpen: Canada
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet de Canadese premier Justin Trudeau tijdens de VN-klimaatconferentie COP21 in Le Bourget bij Parijs op 30 november 2015 Foto: Amos Ben-Gershom / GPO

Israëls minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz heeft dinsdag zijn ongenoegen geuit over de aankondiging van de Canadese regering op maandag om de verkoop van wapens aan Israël te stoppen.

“Het is betreurenswaardig dat de Canadese regering een stap zet die het recht op zelfverdediging van Israël ondermijnt tegen Hamas-terroristen die gruwelijke misdaden hebben begaan tegen de menselijkheid en onschuldige Israëlische burgers, waaronder ouderen, vrouwen en kinderen,” twitterde Katz.

“De geschiedenis zal hard oordelen over de huidige acties van Canada. Israël zal blijven vechten tot Hamas is verpletterd en alle gijzelaars naar huis terugkeren,” voegde hij eraan toe.

Volgens de Canadese regering bedroeg de Canadese wapenexport naar Israël in 2022 in totaal meer dan 15,4 miljoen dollar. (De grootste exportbestemming buiten de VS was dat jaar Saoedi-Arabië, met militaire export ter waarde van ongeveer 1,15 miljard dollar, goed voor ongeveer 54 procent van de totale waarde van alle Canadese militaire export buiten de VS).

De beslissing van Canada volgt op een niet-bindende resolutie die maandag door het Lagerhuis werd aangenomen. De motie, aangenomen met 204 stemmen voor en 117 tegen, riep oorspronkelijk op tot de eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat, wat volgens critici terrorisme zou aanmoedigen. Deze formulering werd op het laatste moment geschrapt.

In de uiteindelijke versie werd Canada opgeroepen om “actief te streven naar” de oprichting van een Palestijnse staat als onderdeel van een tweestatenoplossing.

Hamas werd ook bestempeld als een terroristische groepering en opgeroepen zich over te geven.

Joodse groepen in Canada waren echter niet gerustgesteld door de veranderingen.

Shimon Koffler Fogel, voorzitter en CEO van het Centre for Israel and Jewish Affairs (CIJA), zei maandag in een verklaring dat het falen van de NDP (Nieuwe Democratische Partij) om haar extremistische standpunt door te drukken een “schrale troost” was.

“We zijn boos en diep teleurgesteld dat de liberale regering ervoor heeft gekozen om het Canadese buitenlands beleid over te laten aan de anti-Israël radicalen binnen de NDP en het Bloc Québécois,” zei hij.

“De steun van vandaag voor de gewijzigde motie van premier Justin Trudeau toont een gebrek aan moreel leiderschap dat ertoe zal leiden dat Canada op het wereldtoneel zal worden gezien als een onbetrouwbare partner die buigt voor de grillen van randgroeperingen,” zei hij.

Fogel zei dat de motie niet alleen “Canada’s langdurige buitenlandse beleid ondermijnt”, maar ook gevolgen kan hebben in eigen land, wijzend op de toename van 93 procent in haatmisdrijven in Canada, waarvan de meeste gericht zijn tegen de Joden in het land.

“Het is zeer verontrustend dat de aanname van deze motie gebruikt zou kunnen worden om de antisemitische protesten tegen de Joodse gemeenschap verder aan te wakkeren onder het mom van demonstraties tegen Israël,” zei hij.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox