Veertien maanden na haar aantreden en enkele maanden na haar vertrek uit Ierland vanwege anti-Israëlische activiteiten op internationaal niveau, spreekt Dana Erlich, Israëls ambassadeur in Ierland, over haar moeilijke tijd als gezant in het meest anti-Israëlische land van Europa en de beslissing om de Israëlische ambassade daar te sluiten.
“Het is een heel moeilijk gevoel. De beslissing om de ambassade te sluiten is moedig en juist, maar het is een complexe situatie voor het personeel, de ambassade, de Israëlische en Joodse gemeenschap en op persoonlijk vlak. Als iemand die vanaf het begin van de spanningen dagelijks in de frontlinie stond, is het niet eenvoudig,” zei de ambassadeur. “Het klopt dat Ierland al vele jaren een diplomatiek moeilijk land is, zelfs al voor 7 oktober 2023, maar het blijft altijd zwaar om een ambassade te sluiten. Het is een historische gebeurtenis. Het is ook moeilijk om afscheid te nemen van de mensen die ons hebben bijgestaan en partners waren in de uitdagende reis die we de afgelopen 14 maanden hebben doorgemaakt.”
Israel’s decision to close its embassy in Dublin was not taken lightly but follows an accumulation of anti-Israel initiatives & rhetoric by Ireland, including:
Ireland’s unconditional recognition of a Palestinian state which was welcomed by Hamas; its attempt to redefine… pic.twitter.com/szxBOMU6RS
— Dana Erlich 🇮🇱 (@DanaErlich) December 17, 2024
Dit is de eerste functie van Erlich als ambassadeur. Eerder bekleedde ze tal van functies binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waaronder in Costa Rica en Los Angeles, als politiek adviseur in Londen, als coördinatiemanager op het kantoor van de directeur-generaal van het ministerie, en als hoofd van de kadettencursus.
“Toen ik mijn missie in Ierland begon, ontmoette ik Ierse functionarissen die beweerden dat ze niet anti-Israëlisch waren. Ik wilde hen in geval van twijfel geloven en zien hoe de relaties zich zouden ontwikkelen,” zei Erlich.
Slechts een maand na haar aantreden werd haar al snel duidelijk dat Ierland zich anti-Israëlisch opstelde. “Het afgelopen jaar hebben we gezien hoe de Ieren elke grens van extremisme hebben overschreden, tot aan een obsessie tegen ons. Als je het Internationaal Gerechtshof vraagt de definitie van ‘genocide’ te wijzigen zodat deze past bij waar ze ons van willen beschuldigen, zoals de Ieren hebben gedaan, dan is dat al een obsessie.”
Dankbrieven van Hamas en BDS-wetgeving
“Als ze een Palestijnse staat erkennen en dankbrieven van Hamas ontvangen, begrijpen we waar ze staan in hun overtuigingen. Als ze proberen wetgeving te bevorderen die de BDS-beweging ondersteunt, wat schadelijk is voor Ierse burgers en de Ierse economie, dan zijn dat geen stappen die bijdragen aan co-existentie. Dit zijn niet eens pro-Palestijnse stappen; het zijn anti-Israëlische stappen.”
Sinds haar aantreden als ambassadeur begin september 2023 wordt Erlich geconfronteerd met een harde realiteit die grenst aan het onmogelijke. Ze wordt aangevallen door de media, het politieke establishment en de burgers.
“Het extreme discours heeft de publieke opinie in Ierland overgenomen. Ik geloof dat ze zich in een vicieuze cirkel bevinden die zichzelf steeds verder opstookt. De media, het maatschappelijk middenveld en politici wedijveren over wie het meest extreem tegen Israël kan zijn,” zei ze. “Ik geloof niet dat de hele Ierse natie antisemitisch is of dat iedereen tegen Israël is, maar gezien een dergelijk debat zijn mensen die Israël als acceptabel beschouwen bang om hun mening te uiten. Er is een volledig eenzijdig debat ontstaan, dat ook intimidatie omvat tegen iedereen die een gebalanceerd standpunt inneemt, laat staan een pro-Israëlisch standpunt. Hier is sprake van een volledige vertekening.”
Een eendimensionaal verhaal tegen Israël
“Wij zeggen telkens weer dat er een eenzijdige vooringenomenheid en dubbele standaarden zijn als het om Israël gaat, en dat deze zo diep in het Ierse systeem zijn geworteld dat ze het zelf niet eens zien,” zei ze. “De delegitimisering van elke samenwerking met Israël, zelfs zonder overheidssteun, is onwettig geworden, en dat zien we in geen enkel ander land.”
Ze vervolgde: “Als ik naar Ierland kijk, zie ik niet dat een verandering in het politieke landschap hun houding tegenover ons zal veranderen. In de media is er geen ander verhaal dan een eendimensionaal verhaal tegen Israël. In de samenleving zijn er geen factoren die een meer gebalanceerd standpunt vertegenwoordigen. Het is een enkele uniforme stem, die uiteindelijk anti-Israëlisch is.”
Delegitimiseringscampagne
“Het is moeilijk om het middelpunt te zijn van een lastercampagne die zich richt op het land waar je van houdt en op jezelf. Het is moeilijk om te zien welke prijs alle medewerkers van de ambassade hebben betaald, alleen omdat ze bij de Israëlische ambassade werkten. Het was een moeilijk jaar voor ons allemaal, maar wat mij doorgang gaf, was de trots om in een van de moeilijkste tijden van het land een stem en een rol te hebben.
Op de vraag waarom het belangrijk is de betrekkingen met Ierland te onderhouden, antwoordde ze: “Het is belangrijk te benadrukken dat de sluiting van de ambassade niet het einde van de betrekkingen betekent, maar slechts een verschuiving naar een ander format. We hebben niet in elk land waarmee we diplomatieke relaties onderhouden een ambassade. De beslissing is genomen om middelen te herverdelen naar een plek die bereid is met ons samen te werken.”
“We onderhouden met veel landen waarmee we geen ambassades hebben dialoogkanalen. Wat betreft de betrekkingen met Ierland, daar is een Joodse en Israëlische gemeenschap aanwezig, en het is voor ons belangrijk om hun aanwezigheid en veiligheid te waarborgen. In Ierland zijn ook veel grote internationale bedrijven aanwezig, en we hebben gezamenlijke handelsbetrekkingen tussen Israël, Ierland en de Verenigde Staten, evenals relaties met de bedrijfs- en privésector, en deze betrekkingen zullen voortduren. Israël onderhoudt ook betrekkingen met andere landen, zelfs met landen die relatief vijandig staan tegenover het Israëlische beleid.”
Naast de delegitimiseringscampagne tegen Israël was er ook een specifieke campagne tegen Erlich, waaronder doodsbedreigingen, posters met haar foto erop, dreigbrieven aan de ambassade en talloze telefoontjes tegen haar, ook via sociale media.
“De lastercampagne is te wijten aan het feit dat onze boodschappen in Ierland weerklank vonden en aandacht trokken. Soms voelde ik me ook persoonlijk bedreigd; mijn bewegingsvrijheid was beperkt vanwege de vele bedreigingen en de specifieke situatie ter plaatse. Maar ik denk dat het in deze tijd voor niemand binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken gemakkelijk is; het is voor geen enkele ambassadeur eenvoudig om in deze situatie te verkeren. We hebben de afgelopen 14 maanden laten zien dat we niet bang zijn en elke diplomatieke uitdaging aangaan. Tegelijkertijd hoort het bij deze functie om te weten hoe je middelen en prioriteiten opnieuw kunt beoordelen.”
In hoeverre heeft ze antisemitisme in Ierland ervaren?
“Als we de delegitimisering van Israël als antisemitisme definiëren, dan is het onmogelijk om de twee van elkaar te scheiden,” zei ze. “Antisemitisme is aanwezig.”
Over haar boodschap aan de Israëlische gemeenschap in Ierland, die haar werk zeer waardeerde maar ook bezorgdheid uitte over de toekomst vanwege de sluiting van de ambassade, zei ze: “Ik hoor hun zorgen en begrijp ze. We zullen hen blijven helpen op alle mogelijke manieren. Het moet benadrukt worden dat hun zorgen voortkomen uit het feit dat de Ierse regering de Joodse en Israëlische gemeenschap niet beschermt. Het afgelopen jaar was de Israëlische gemeenschap in Ierland een hechte, belangrijke en gewaardeerde partner. Het zijn geweldige mensen die op hun werk een hoge persoonlijke prijs betalen omdat ze Israël steunen en omdat ze Israëliërs of Joden zijn. Ik waardeer hen enorm, en voor mij is het een van de redenen waarom het voor mij makkelijker was om te weten dat we in de frontlinie staan, maar niet alleen zijn. Zij moeten ook weten dat zij niet alleen zijn, en we zullen hen blijven helpen waar we kunnen.”