Israëlische voetballer vrijgelaten na beschuldiging van opruiing in Turkije

De hoofdaanklager van Antalya heeft Sagiv Jehezkel aangeklaagd wegens “het aanzetten van het publiek tot haat en vijandigheid”.

Door David Isaac | | Onderwerpen: Turkije
Sagiv Jehezkel speelde voor de Turkse voetbalclub Antalyaspor. Foto: Antalyaspor via JNS.

De Israëlische voetballer Sagiv Jehezkel (soms gespeld als Jehezkel), die voor de Turkse club Antalyaspor speelt, werd maandag vrijgelaten uit de gevangenis en moet Turkije onmiddellijk verlaten, meldt Kan News. Jehezkel was geschorst uit zijn team en zou terechtstaan op beschuldiging van opruiing nadat hij steun had betuigd aan Israëlische gijzelaars die op 7 oktober door Hamas waren ontvoerd.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken voerde campagne voor de plotselinge vrijlating van Jehezkel.

“In de afgelopen 24 uur heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken, onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz, samengewerkt met alle relevante partijen in Turkije om de spoedige vrijlating van Sagiv Jehezkel te bewerkstelligen,” zei het ministerie in een verklaring. “Turkije is een sinistere dictatuur geworden die tegen de waarden van menselijkheid en sport werkt,” zei Katz. “Iedereen die een voetballer arresteert omdat hij zich identificeert met 136 ontvoerden die al meer dan 100 dagen worden vastgehouden door de terroristen van een moorddadige terroristische organisatie, staat voor een cultuur van moord en haat,” voegde hij eraan toe.

Katz riep de internationale gemeenschap op om actie te ondernemen tegen Turkije voor het bedreigen van atleten. “Vandaag is het Sagiv Jehezkel, morgen is het een andere atleet.”

De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant beschuldigde Turkije van ondankbaarheid na het incident en schreef op X: “Toen er minder dan een jaar geleden een aardbeving was in Turkije, was Israël het eerste land dat opstond en hulp verleende die de levens van veel Turkse burgers redde. “De schandalige arrestatie van voetballer Sagiv Jehezkel is een uiting van hypocrisie en ondankbaarheid. Met zijn acties fungeert Turkije als de uitvoerende arm van Hamas,” zei hij.

Jehezkel, 28 jaar, werd maandag vroeg door de politie gearresteerd nadat hij tijdens een wedstrijd een boodschap op een ingezwachtelde hand had geschreven: “100 dagen. 7.10” samen met een davidster uit solidariteit met de gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden op de 100e dag van hun gevangenschap. De hoofdaanklager van de stad Antalya heeft Jehezkel aangeklaagd wegens “het aanzetten van het publiek tot haat en vijandigheid”, volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency.

De plaatsvervangend voorzitter en perswoordvoerder van Antalyaspor, Evren Alkan, verklaarde dat de club het contract van Jehezkel zou ontbinden. Als de club het driejarige contract opzegt, zou het Jehezkel 1 miljoen dollar verschuldigd zijn, meldde de Israëlische zender Channel 12.

De club kondigde na de wedstrijd van zondag aan dat het Jehezkel, die als rechtervleugelspeler speelt voor de club uit de eerste divisie en acht optredens heeft gemaakt voor de Israëlische nationale ploeg, schorste.

“Sagiv Jehezkel schond de nationale waarden van ons land door een inscriptie op zijn pols te tonen nadat hij in de 68e minuut van de wedstrijd tegen Trabzonspor had gescoord. Als reactie hierop heeft het bestuur besloten om hem uit te sluiten van de selectie”, aldus de club in een verklaring die op sociale media is gepubliceerd.

Antalyaspor had aanvankelijk de viering van Jehezkel’s doelpunt geüpload naar haar social media accounts, maar verwijderde deze minuten later nadat de berichten tot wijdverspreide verontwaardiging onder fans en in de media leidden.

Jehezkel was teleurgesteld door de acties van de club, volgens mensen dicht bij hem. Jehezkel was zeer succesvol voor de club met zes doelpunten en twee assists in 13 wedstrijden. Jehezkel vertelde de politie en zijn club dat hij zijn daad had opgevat als een humanitair gebaar en niet als een provocatie.

“Ik ben geen voorstander van oorlog. Er zitten Israëlische soldaten vast in Gaza. Ik vind dat de oorlog nu moet stoppen, daarom liet ik het bord zien. Ik heb niets met politiek te maken. Ik heb nog nooit iets politieks gedaan sinds ik in Turkije ben. Ik heb nog nooit iemand beledigd,” zei hij.

Oorspronkelijk had de Israëlische Voetbalbond (IFA) een privévliegtuig gecharterd om Jehezkel uit Turkije te halen, maar toen kreeg Jehezkel te horen dat de politie naar hem op zoek was voor ondervraging. IFA-baas Moshe Zuares had ook geprobeerd de Turkse voetbalbond (TFF) om hulp te vragen, maar ook zij veroordeelden Jehezkel.

“Zijn schorsing is terecht. De noodzakelijke procedures en disciplinaire onderzoeken tegen de verantwoordelijken zijn onmiddellijk gestart. Het publiek mag er niet aan twijfelen dat de nodige maatregelen zullen worden genomen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor deze overtreding, die de menselijke waardigheid en het geweten van de Turkse samenleving schendt,” aldus de TFF.

Er is in Turkije ook woede uitgebroken over Eden Kartsev, een Israëlische verdedigende middenvelder voor de Turkse Süper Lig club İstanbul Başakşehir, nadat hij zijn steun had uitgesproken voor Jehezkel. Maccabi Haifa overweegt om Kartsev aan zijn selectie toe te voegen omdat hij nu Turkije zou kunnen verlaten, aldus Israel Hayom.

Na een droge periode in de betrekkingen had Turkije vriendelijke gebaren gemaakt naar Israël, maar president Recep Tayyip Erdoğan keerde terug naar zijn oude vorm na de aanslag van 7 oktober, waarbij hij opruiende toespraken hield tegen Israël en de Turkse ambassadeur uit Israël terugriep.

Eind december vergeleek Erdoğan Netanyahu met Adolf Hitler. “We hebben de nazikampen van Israël gezien. Wat voor baan is dit?” vroeg Erdoğan tijdens een toespraak, volgens een vertaling van Channel 12. “Ze praten op een vreemde manier over Hitler. Wat is het verschil tussen hen en Hitler? Ze zullen ervoor zorgen dat we Hitler nog meer gaan missen,” vervolgde hij.

Ondertussen werd er een minuut stilte in acht genomen tijdens een Asian Cup wedstrijd tussen Iran en het Palestijnse voetbalteam in Qatar op zondag, gevolgd door geroep van “Free Palestine”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox