Israëlische strijdkrachten zijn alert na arrestatie van belangrijke terrorist

De arrestatie werd maandag verricht tijdens antiterrorisme-acties die in heel Judea en Samaria werden uitgevoerd door de de Binnenlandse Veiligheidsdiensten en Speciale Troepen van Israël.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: defensie
Israëlische strijdkrachten voeren antiterrorisme-acties uit in Judea en Samaria als onderdeel van "Operatie Golfbreker," 2 aug. 2022. Foto: Israëlische Defensiemacht.

Israëlische veiligheidstroepen zijn in hoge staat van paraatheid, vooral in het gebied rond de Gazastrook. Dit komt na de arrestatie van een senior leider van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) in een vuurgevecht tijdens IDF anti-terreur operaties in Samaria maandag.

Tijdens de actie, die de codenaam “Operatie Golfbreker” kreeg, werd ten minste één Arabische man gedood en raakten een aantal anderen gewond. Onder de Israëlische strijdkrachten werden geen gewonden gemeld.

De gearresteerde man, Bassam al-Sa’adi, is het hoofd van de Judea-Samaria tak van de PIJ. Hij zou bij de actie licht gewond zijn geraakt.

De PIJ, waarvan de officiële naam de Islamitische Jihad Beweging in Palestina is, is een in Damascus gevestigde islamitische terreurorganisatie die samen met de Hamas en zes andere “Palestijnse” facties de Alliantie van Palestijnse Krachten vormt.

Hamas is de belangrijkste groepering in de Gazastrook, die zij met geweld heeft overgenomen van de Palestijnse Autoriteit in 2007, iets meer dan een jaar nadat Israël zijn burgers uit de strook had verdreven en deze had overgedragen aan de PA. De PIJ opereert, soms onwennig, naast Hamas in Gaza en werkt net als Hamas, aan het vergroten van haar aanhang onder de Arabieren van Samaria en Judea.

In een verklaring die dinsdag werd vrijgegeven, zei de PIJ: “Wij kondigden onze intentie aan om de paraatheid onder onze strijders en gevechtseenheden te verhogen, als reactie op de agressie tegen de hooggeplaatste commandant Sheikh Bassam al-Sa’adi en zijn familie een korte tijd geleden in Jenin.”

De Israëlische premier Yair Lapid zou dinsdagochtend een veiligheidsbeoordeling houden met onder meer plaatsvervangend premier Naftali Bennett, minister van Defensie Benny Gantz en IDF-stafchef luitenant generaal Aviv Kochavi.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox