Israëlische moeders verwerpen hulp voor Gaza en gevaarlijke gijzelingsdeal

“Elke deal die de vrijlating van Hamas-moordenaars en mensen met bloed aan hun handen inhoudt, brengt niet alleen onze zonen in gevaar, maar het hele land,” zegt een woordvoerster van de moeders van IDF-soldaten.

Door Amelie Botbol | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook, gegijzelden
Israëlische demonstranten proberen te voorkomen dat hulptrucks Gaza binnenkomen. Foto: Chaim Goldberg / Flash90

De Israëlische Moeders van IDF Soldaten beweging, samen met de IDF reservistenbeweging, verzamelden zich woensdag buiten de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem om te eisen dat er een einde komt aan de humanitaire hulp aan Gaza.

“Wij steunen het besluit van de Israëlische regering om oorlog te voeren en Hamas uit te roeien, en we zijn dankbaar voor de offers die onze soldaten elke dag brengen om de staat Israël te beschermen,” vertelde Mirit Hoffman, een Engelstalige woordvoerster van de Moeders van IDF Soldaten, aan JNS.

“Wij zijn geen voorstander van het sturen van humanitaire hulp, aka Hamas hulp, naar Gaza,” voegde ze eraan toe. “Omdat de regering Biden druk heeft uitgeoefend op de Israëlische regering om dit te doen, gaan we naar de bron,” voegde ze eraan toe.

Vorige maand kwam een Palestijnse vrouw aan het licht die aan een verslaggever van Al-Jazeera vertelde dat Hamas humanitaire hulpgoederen die Gaza binnenkwamen, omleidde naar haar tunnelsysteem om ze te verspreiden onder terroristen. Zakken van de Verenigde Naties en USAID zijn door Hamas gebruikt om terreurtunnels te bouwen in Gaza, en brandstof en humanitaire voorraden zijn gestolen uit UNRWA-faciliteiten door vrachtwagenchauffeurs die vermoedelijk banden hebben met het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid.

Desondanks nam de VN-Veiligheidsraad op 22 december een resolutie aan – waarbij de VS zich onthield van stemming in plaats van een veto uit te spreken – om de humanitaire hulp aan Gaza te versnellen en uit te breiden.

De groep “Moeders van IDF-soldaten” werd opgericht tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas in 2014 (“Operation Protective Edge”) en bestaat uit 7.000 moeders en andere supporters van de Israëlische troepen die zich verzetten tegen de Amerikaanse druk om de veiligheid van de Palestijnen in Gaza voorrang te geven boven die van de Israëlische troepen.

De groep roept momenteel op om de oorlog voort te zetten totdat Hamas is verslagen en alle gijzelaars zijn vrijgelaten. Er moet ook druk worden uitgeoefend op Egypte om Palestijnse burgers uit de Gazastrook toe te laten tot de Sinaï.

Eerder deze week schreven de moeders van IDF-soldaten een brief aan de Amerikaanse president Joe Biden waarin ze hun standpunten uiteenzetten.

“De hulpleveranties aan Gaza doen precies het tegenovergestelde van wat u wilt. Ze stellen Hamas in staat om door te gaan met vechten door terroristen van Hamas te bevoorraden,” staat er in de brief. “De brandstof die naar Gaza stroomt, stelt Hamas-terroristen in staat om hun generatoren te laten draaien die de lucht in de ondergrondse tunnels laten circuleren, waardoor de oorlog wordt verlengd en onze soldaten onnodig in gevaar worden gebracht.”

Israëlische demonstranten hebben zich de afgelopen week elke dag verzameld bij de Israëlische grensovergang Kerem Shalom met de Gazastrook om de doorgang van hulp naar Gaza te verhinderen.

In een reactie op berichten over een mogelijke overeenkomst met Hamas om de gijzelaars vrij te laten in ruil voor een langer staakt-het-vuren, een verhoging van de financiering van hulp en de vrijlating van gevangen Palestijnse terroristen, zei Hoffman dat een dergelijke overeenkomst het land in gevaar zou brengen.

“Elke overeenkomst die voorziet in de vrijlating van Hamasmoordenaars en mensen met bloed aan hun handen brengt niet alleen onze zonen maar het hele land in gevaar, toont zwakte en geeft Hamas een gevoel van overwinning,” zei ze.

“Wij zijn voorstander van een volledige overwinning. We willen niet dat onze soldaten voortdurend ten strijde trekken en we zullen ons verzetten tegen elke overeenkomst die dit saboteert,” voegde Hoffman eraan toe.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox