Leger breidt militaire zone grensovergang Gazastrook uit

Het Israëlische leger heeft de afgesloten militaire zone rond de grensovergang Kerem Shalom met de Gazastrook uitgebreid nadat demonstranten blijven proberen om hulpleveranties aan de Gazastrook te verhinderen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Gaza
Activisten protesteren tegen hulpleveranties aan de Gazastrook bij de grensovergang Kerem Shalom in het zuiden van Israël. Foto: Flash90

De Israëlische defensiemacht kondigde zondag aan dat het de gesloten militaire zone rond de grensovergang Kerem Shalom met de Gazastrook heeft uitgebreid, omdat Israëlische demonstranten zich blijven verzamelen met als doel het verhinderen van hulpleveranties aan de door Hamas geregeerde enclave.

Het militaire bevel werd aangekondigd door de IDF in een bericht op X (voorheen Twitter).

“Duizenden mensen stromen toe naar de grensovergang om de konvooien met hulpgoederen voor Hamas te blokkeren,” zei de beweging “March Order 9” op zondag.

“Er zijn zeer sterke troepen die ons verhinderen om de site te bereiken en de vrachtwagens door te laten naar de moorddadige terroristische organisatie. … Er zal geen hulp worden doorgelaten totdat alle gevangenen zijn teruggebracht,” ging de beweging verder.

Vijf dagen lang demonstreerden demonstranten van “Marching Order 9” bij de grensovergang, waarbij ze de politiecontroleposten omzeilden die waren opgezet om hun komst te verhinderen.

Bat-Zion, de tante van de 30-jarige gijzelaar Avinatan Or, vertelde JNS op zondagochtend dat ze was gekomen “om te protesteren tegen het onrecht dat wordt gepleegd met de overdracht van hulp aan de terroristen die onze geliefden gevangen houden. We zijn gekomen om de verantwoordelijken te sterken en om te zeggen: het volk staat achter jullie, weersta de druk. Geef geen hulp aan de vijand. We moeten Hamas verslaan, alleen dan krijgen we onze kinderen terug. We kunnen de vijand niet verslaan als we hen helpen en hulp sturen.”

Or werd samen met zijn vriendin Noa Argamani gevangen genomen door Hamas op het Supernova muziekfestival. Argamani, 26, was niet één van de vrouwen die werd vrijgelaten tijdens een tijdelijk staakt-het-vuren in november.

Op woensdag blokkeerden demonstranten meer dan 100 vrachtwagens, waarvan sommige werden omgeleid naar een andere grensovergang tussen Egypte en Gaza.

(Een “Order 8” is de term voor de noodmobilisatie van een reservist van de Israël Defence Forces buiten de reguliere reservetaken. Veel van deze werden uitgevaardigd na de Hamas invasie van de noordwestelijke Negev op 7 oktober 2023).

Onder de demonstranten bevinden zich de families van de 136 gijzelaars die nog steeds door Hamas worden vastgehouden, familieleden van soldaten die in de Gazastrook zijn gedood, reservisten die uit gevechtsdienst zijn teruggetrokken en burgers die van de noordelijke en zuidelijke grenzen zijn geëvacueerd.

Op 15 december keurde het Israëlische veiligheidskabinet, onder enorme druk van de VS en de internationale gemeenschap, de opening goed van de grensovergang Kerem Shalom voor het vervoer van hulpgoederen naar de Gazastrook. Alle Israëlische grensovergangen naar de Gazastrook waren gesloten na het bloedbad op 7 oktober, alleen de Egyptische grensovergang bij Rafah in de Sinaï bleef open.

De laatste protesten volgden op eerdere pogingen om het transport van hulpgoederen van Israël naar Gaza te blokkeren, onder andere op 9 januari en 21 december. De organisatoren van de actie op 21 december zeiden dat ze wilden voorkomen dat “Hamas-trucks” en “nazi-trucks” de kustenclave binnenkwamen.

Hamas steelt veel van de hulp die bestemd is voor de burgerbevolking van de Gazastrook en stuurt die door naar terroristen die zich schuilhouden in tunnels.

Volgens de Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) van het Israëlische Ministerie van Defensie kwamen op 21 januari 260 hulpvrachtwagens de Gazastrook binnen, waarvan 139 via Kerem Shalom – meer dan op enige andere dag sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox