Israëlische minister van Huisvesting start proces om UNRWA uit te wijzen

Yitzhak Goldknopf instrueerde de Israel Lands Authority om “onmiddellijk alle overeenkomsten te beëindigen” met de “snode” organisatie vanwege haar banden met Hamas.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Gazastrook
UNWRA-kantoren in de oostelijke wijk Sheikh Jarrah/Shimon HaTzadik in Jeruzalem, 30 januari 2024. Foto: door Jamal Awad/Flash90.

De Israëlische minister van Huisvesting en Bouw, Yitzhak Goldknopf, heeft de Israel Land Authority (ILA) opdracht gegeven om onmiddellijk alle huurovereenkomsten met de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) op te zeggen en de UNRWA uit haar hoofdkwartier in Oost-Jeruzalem te zetten.

UNRWA “heeft in dienst van Hamas gehandeld en was zelfs betrokken bij het brute bloedbad van 7 oktober, en er is groeiend bewijs dat de organisatie [Palestijnen] steunt, hen helpt en hen opvoedt om Israël te schaden,” schreef Goldknopf in een brief die maandagavond werd gepubliceerd.

De minister instrueerde het hoofd van de ILA, Yanki Quint, om “onmiddellijk alle overeenkomsten van de Israëlische Land Autoriteit met de snode organisatie te beëindigen en haar te verwijderen uit de gebieden die aan haar zijn verhuurd en uit alle gebieden die door de organisatie in de staat Israël worden gebruikt.”

UNRWA onderhoudt uitgebreide faciliteiten in Jeruzalem, waaronder een grote compound aan de Shlomo Zalman Shragai Street in Maalot Dafna en gebouwen in de noordoostelijke wijk Kafr Aqab.

De hulporganisatie is verwikkeld in een schandaal sinds vorige maand de betrokkenheid van 12 van haar werknemers bij het bloedbad van Hamas op 7 oktober aan het licht kwam.

Een van de UNRWA-medewerkers wordt beschuldigd van het ontvoeren van een vrouw, een ander van betrokkenheid bij het bloedbad in Kibboets Be’eri, waarbij bijna 100 mensen werden gedood, en een derde van het verspreiden van munitie.

Vorige week gaf de Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich de opdracht om de belastingvoordelen voor UNRWA te schrappen en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het leger van het land gevraagd om alternatieven te vinden voor de distributie van humanitaire hulp aan de Palestijnen.

Het kantoor van de premier zei op 30 januari dat inlichtingen erop wijzen dat van de ongeveer 12.000 UNRWA-medewerkers in de Gazastrook, ongeveer 10% Hamas- of Islamitische Jihad-activisten zijn en nog eens 50% eerstegraads familieleden van een Hamas-activist.

Eind vorige week legden Israëlische strijdkrachten een datacentrum van Hamas bloot onder het hoofdkwartier van de UNRWA in Gaza, uitgerust met servers, elektriciteit, een noodgenerator en woonvertrekken voor terroristen.

Soldaten van de Israel Defense Forces hebben ook raketten gevonden die verborgen waren onder hulpgoederen van de UNRWA, terwijl zakken met hulpgoederen met het UNRWA-label gevuld met aarde werden gevonden en gebruikt om terreurtunnels van Hamas te bekleden.

“UNRWA is volledig geïnfiltreerd door Hamas,” vertelde Netanyahu eerder deze maand aan een delegatie van VN-ambassadeurs.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox