Israëlische luchtaanval in Syrië vernietigt Iraanse raketopslagplaats

De meest recente aanval van dit jaar is de 21e Israëlische aanval op Iraanse doelen in Syrië. Ondertussen gaat Iran door met het bewapenen van lokale terreurgroepen.

Door Aryeh Savir/TPS |
Israëlische straaljagers hebben alleen al dit jaar maar liefst 21 keer Iraanse doelen in Syrië getroffen. Foto: Yissachar Ruas/TPS

(TPS) Een Israëlische luchtaanval op Iraanse doelen in Masyaf in Syrië op donderdagavond resulteerde in de vernietiging van een groot aantal surface-to-surface raketten die werden geproduceerd met Iraanse begeleiding. Dit meldde het Syrische Observatorium voor Hunan Rights (SOHR). Het officiële Syrische persagentschap SANA meldde dat een Israëlische aanval die gericht was op de omgeving van Hama en Tartous, resulteerde in de verwonding van twee burgers, materiële schade en “branden in verschillende gebieden”.

Het SOHR citeerde bronnen in het land die zeiden dat explosies die de aangevallen locaties uren na de aanval deden schudden, te wijten waren aan de explosies van middellange afstandsraketten. Deze werden in het Syrische Wetenschappelijk Onderzoekscentrum onder toezicht van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) vervaardigd, net als raketten van Iraanse makelij die in de afgelopen maanden naar het pakhuis werden vervoerd. Volgens SOHR zijn de raketten in de loop van meer dan een jaar vervaardigd en bedraagt hun aantal meer dan 1.000. Andere bronnen betwijfelen dit hoge aantal.

De SOHR meldde verder dat een officier van het Syrische leger die bij de aanval gewond raakte, aan zijn verwondingen overleed. 14 burgers liepen diverse verwondingen op en huizen raakten beschadigd doordat de raketten ontploften in de depots van door Iran gesteunde milities.

Het Israëlische leger (IDF) heeft gezwegen over het rapport, zoals het gewoonlijk doet na gerapporteerde operaties in Syrië. De getroffen doelen herbergen militaire hoofdkwartieren, posten en wapenopslagplaatsen die gelieerd zijn aan door Iran gesteunde milities.

De Saoedische zender Al-Haddath meldde dat de Israëlische aanval werkplaatsen trof voor de productie van precisieraketten.

Verschillende bronnen hebben gemeld dat Rusland onlangs zijn geavanceerde S-300 luchtverdedigingssysteem uit Syrië heeft verwijderd. Deze is overgebracht naar de oorlog in Oekraïne, waardoor Israël een betere gelegenheid heeft om Iraanse en Hezbollah doelen in Syrië aan te vallen. Deze laatste aanval was de 21e Israëlische aanval op Syrisch grondgebied in 2022, volgens de telling van het SOHR.

Iran probeert routinematig de in Libanon gevestigde Hezbollah te bewapenen met geavanceerde wapens. Israël heeft meerdere pogingen van Iran om spelveranderende wapens over te dragen aan Hezbollah, onder meer door luchttransporten vanuit Iran, via het vliegveld van Damascus, aan het licht gebracht en verijdeld.

In de loop der jaren heeft de Israëlische luchtmacht (IAF) duizenden aanvallen uitgevoerd om de Iraanse aanwezigheid in het door oorlog verscheurde land te dwarsbomen en om te voorkomen dat Hezbollah geavanceerde wapens zou verzamelen. Volgens de SOHR voerde de IAF in 2021 29 aanvallen uit in Syrië. De aanvallen troffen 71 doelen en doodden 130 mensen, waaronder 125 strijders van het Syrische leger, Hezbollah en door Iran gesteunde sjiitische milities.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox