Israëlische en Amerikaanse luchtmacht simuleren aanval op Iran

Israëlische inlichtingenchef waarschuwt dat Teheran binnenkort een “symbolische” hoeveelheid uranium kan verrijken voor een nucleaire bom.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Verenigde Staten, Iran
Israëlische en Amerikaanse F-35 straaljagers tijdens een gezamenlijke trainingsoefening tegen Iran. Foto: IDF

De Israëlische en Amerikaanse luchtmacht zijn dinsdag begonnen met een tweedaagse oefening waarin aanvallen op Iraanse nucleaire installaties worden gesimuleerd, meldden Israëlische media. De oefeningen worden uitgevoerd boven delen van Israël en de Middellandse Zee. Het gaat om langeafstandsvluchten zoals Israëlische piloten zouden moeten maken om Iran te bereiken. Het ligt ongeveer 1400 kilometer van de Joodse staat.

Volgens de berichten nemen geavanceerde straaljagers en tankvliegtuigen van beide strijdkrachten deel aan de oefeningen.

Een in Londen gevestigde Saoedische nieuwssite meldde in augustus dat Israël en Amerika luchtaanvallen op Iran en de inbeslagname van Iraanse oorlogsschepen in de Perzische Golf hadden gesimuleerd. Het zei ook dat Israël in voorgaande maanden vliegtuigen in het Iraanse luchtruim had gevlogen.

Iran is onlangs begonnen met het verrijken van uranium tot 60% in zijn ondergrondse nucleaire faciliteit in Fordow en beschikte op 22 oktober over 137 pond van de stof. Dat is meer dan genoeg om een bom te maken als het verrijkt is tot 90% of voor wapens.

Het hoofd van de militaire inlichtingendienst van het Israëlische leger, majoor-generaal Aharon Haliva, zei vorige week dat Iran binnenkort zou beginnen met het verrijken van ten minste een “symbolische” hoeveelheid uranium tot 90%. Hij voegde er echter aan toe dat het onwaarschijnlijk is dat het land momenteel op de bom mikt.

Haliva waarschuwde dat Teheran “aanzienlijke vooruitgang” had geboekt met zijn nucleaire programma. Hij zei dat de internationale gemeenschap binnenkort voor haar “grootste test” zal staan om te voorkomen dat de Islamitische Republiek een kernwapen verkrijgt.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox