Israëlische boerderij platgebrand door Arabische brandstichters

Maandenlange arbeid en geoogste producten gingen volledig verloren. Elf brandweerploegen werkten in de nacht van Jom Kipoer om het vuur te bestrijden.

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: terrorisme
Een Israëlische familie bezoekt tijdens de feestdagen een boerderij in Judea. Joodse boerderijen in het Bijbelse hartland worden regelmatig aangevallen, maar dit wordt bijna volledig genegeerd door de media. Foto: Gershon Elinson / Flash90

Arabische brandstichters hebben dinsdagavond, op de vooravond van Jom Kipoer, een Israëlische boerderij in de Jordaanvallei in brand gestoken. De boerderij is tot de grond toe afgebrand. Er is voor miljoenen sjekels schade aangericht.

De boerderij, eigendom van de familie Dor in Moshav Mehola, werd in brand gestoken door brandstichters uit het nabijgelegen Arabische dorp Ein El Bid, volgens sporen die ter plaatse werden gevonden.

De boerderij was gevuld met landbouwproducten, groenten en biologische kruiden. De arbeid van vele maanden ging volledig verloren.

Elf brandweerploegen hebben in de nacht van Jom Kipoer de brand bestreden. De ploegen werkten voornamelijk in het centrale gebouw, dat werd gebruikt om goederen op te slaan voordat ze op de markt werden gebracht. De meeste brandbestrijdingsinspanningen waren erop gericht het vuur in te dammen, zodat het niet zou overslaan naar nabijgelegen gebouwen en kassen.

De brandweer verklaarde dat er volgens de voorlopige bevindingen een “redelijk vermoeden van opzettelijke brandstichting” bestaat. Er werd een speciaal onderzoeksteam opgericht om het incident te onderzoeken. Beveiligingscamera’s registreerden twee gemaskerde mannen die de plaats in brand staken.

David Alhiani, hoofd van de Regionale Raad van de Jordaanvallei, verklaarde: “Weer een zeer pijnlijk incident van landbouwterrorisme, weer een familie wiens wereld is verwoest, en dat op Jom Kipoer. Hoeveel wreedheid en kwaad kan iemand absorberen?!”

Hij riep de veiligheidstroepen en de regering op om “serieus en eerlijk om te gaan met het fenomeen van landbouwterrorisme dat we hier meemaken van onze buren. Deze keer eindigde het met verlies van eigendommen ter waarde van miljoenen, maar helaas zullen we niet verbaasd zijn als we op een ochtend wakker worden voor een gebeurtenis die ook mensenlevens kan kosten,” waarschuwde hij.

Arabisch vandalisme van Israëlische landbouwbedrijven is een veel voorkomend verschijnsel. Israëlische wijngaarden en velden in Judea en Samaria zijn herhaaldelijk het doelwit geweest van Arabische sabotage.

Arabische terroristen richtten zaterdagavond aanzienlijke schade aan in de boomgaarden van Kfar Etzion nadat zij brandende banden en brandbommen naar de landbouwgebieden van de gemeenschap hadden gegooid. De voetafdrukken van vijf terroristen die op de plaats van de aanval werden gevonden, leidden naar het nabijgelegen Arabische dorp Safa.

Een soortgelijk incident deed zich zaterdagmiddag voor toen Arabische relschoppers uit het dorp Jania een band in brand staken en een enorme brand veroorzaakten. Het vuur verspreidde zich tussen de Israëlische gemeenschappen Talmon en Dolev. Grote brandweerploegen bestreden met behulp van vliegtuigen de vlammen en voorkwamen dat het vuur zich naar de huizen verspreidde. De weg die de twee gemeenschappen verbindt werd beschadigd en ook het bos in het gebied liep schade op.

Bij beide aanvallen vielen geen slachtoffers.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox