Israëlische “Angry Bird” jaagt op vijandige drones

Onder het indrukwekkende aanbod op de high-tech beurs van dit jaar is een autonome dronejager.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: innovatie
Illustratie. Het vijandig gebruik van kleine drones is een probleem dat Israël's "Angry Bird" moet oplossen. Foto: Moshe Shai/FLASH90

De “Goshawk” is een autonome dronejager die volgens de ontwikkelaars is gemodelleerd naar roofvogels.

De Goshawk, ook bekend als de “boze vogel” in het Hebreeuws, werd deze maand tentoongesteld op de GoForIsrael investeringsconferentie in Tel Aviv, waar Israëlische high-tech oplossingen voor verschillende industrieën werden getoond.

De Havik wordt momenteel ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Robotican, dat gespecialiseerd is in autonome robotplatforms, in samenwerking met de Israëlische luchtmacht.

Welk probleem wil het oplossen?

De Israëlische luchtmacht beschikt al over geavanceerde radarsystemen en verdedigingsplatforms om grotere vijandelijke vliegtuigen en drones op te sporen en uit te schakelen.

Maar in het huidige tijdperk van geminiaturiseerde hightech oorlogsvoering gebruiken zelfs lowtech vijanden zoals Hamas steeds vaker kleine drones die conventionele radarsystemen kunnen omzeilen om schade toe te brengen.

Er zijn al pogingen gedaan om echte roofvogels te trainen om op deze kleinere drones te jagen, maar die bleken uiteindelijk te onbetrouwbaar en oncontroleerbaar voor een grootschalig militair scenario.

De Goshawk leent enkele van de vluchtpatronen en het aanvalsgedrag van echte roofvogels en combineert die met geavanceerde algoritmen om snel de baan van een doelwit te berekenen en een onderscheppingskoers uit te zetten. En dit alles gebeurt autonoom. Er is geen menselijke piloot of directe menselijke tussenkomst nodig.

De Israëlische “Angry Bird” kan in een specifiek gebied worden ingezet en daar volledig autonoom op ongeautoriseerde drones jagen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox