Israëlische aanval in het hart van Iran

Iraanse media ontkenden een Israëlische raketaanval en meldden dat de Islamitische Republiek objecten in haar luchtruim had neergeschoten.

Door Charles Bybelezer | | Onderwerpen: Iran
Een F-15 gevechtsvliegtuig is te zien op een onbekende luchtmachtbasis nadat het met succes het Israëlische luchtruim heeft beschermd tegen een Iraanse aanval, 14 april 2024. Foto: IDF

Israël heeft vrijdagochtend vroeg een aanval uitgevoerd in het binnenland van Iran, naar verluidt gericht op een militaire faciliteit in de buurt van de stad Isfahan.

Drie Iraanse bronnen bevestigden aan de New York Times dat een luchtmachtbasis in Isfahan was aangevallen, terwijl anonieme Israëlische en Amerikaanse functionarissen werden geciteerd die zeiden dat de IDF de aanval had uitgevoerd.

De Iraanse media ontkenden een Israëlische raketaanval en beweerden dat de Islamitische Republiek drones in haar luchtruim had neergeschoten. Iraanse nucleaire faciliteiten waren niet geraakt.

Een Israëlische functionaris vertelde de Washington Post dat de aanval bedoeld was om Iran te laten weten dat Israël in staat was om “in het land zelf toe te slaan”.

Jeruzalem had de VS donderdag laten weten dat het van plan was om binnen 24 tot 48 uur te reageren op de massale drone- en raketaanvallen van Teheran in het weekend.

De Israëlische defensiemacht en het kabinet van de premier gaven aanvankelijk geen commentaar.

De Amerikaanse ambassade in Jeruzalem gaf een waarschuwing uit aan overheidsmedewerkers en hun familie om reizen naar de regio’s Tel Aviv, Beersheva en Jeruzalem te beperken “uit voorzichtigheid na berichten over Israëlische vergeldingsaanvallen in Iran”.

Vrijdag vroeg heeft de IDF ook luchtverdedigingssystemen aangevallen in het zuiden van Syrië, volgens het staatspersbureau SANA.

Het Israëlische leger heeft sinds 7 oktober meer dan 50 doelen van Hezbollah en andere door Iran gesteunde terreurgroepen in Syrië aangevallen in een poging verdere Iraanse militaire verschansing in het land te voorkomen.

In de nacht van zaterdag op zondag vuurde Iran meer dan 300 raketten, waaronder ballistische raketten, en drones af op de Joodse staat. Volgens de IDF en haar militaire bondgenoten hebben ze ongeveer 99 procent van de raketten onderschept.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei woensdag dat Israël zelf zou beslissen hoe het zou reageren op de ongekende aanval van Teheran.

“Ik dank onze vrienden voor hun steun aan de verdediging van Israël met woorden en daden,” zei Netanyahu voor een kabinetsvergadering in Jeruzalem.

“Ik waardeer ook hun suggesties en advies, maar ik wil het duidelijk maken: We zullen onze eigen beslissingen nemen, en de staat Israël zal alles doen wat nodig is om zichzelf te verdedigen,” voegde hij eraan toe.

Westerse regeringen hebben Israël opgeroepen om af te zien van vergeldingsaanvallen tegen Teheran, uit angst voor de verspreiding van een regionale oorlog.

De Amerikaanse president Joe Biden vertelde Netanyahu naar verluidt in een telefoongesprek op zaterdag dat Washington niet zou deelnemen aan een Israëlische vergeldingsaanval en deze ook niet zou steunen.

De Israëlische publieke omroep Kan News meldde deze week dat Netanyahu onder druk van Biden was teruggekomen op een reeds goedgekeurde militaire aanval op Iran.

Naamloze Egyptische functionarissen vertelden woensdag aan het Qatarese persbureau Al-Araby Al-Jadeed dat Washington ermee had ingestemd om een Israëlische operatie in de meest zuidelijke stad van de Gazastrook, Rafah, te steunen als Jeruzalem in ruil daarvoor afzag van een grote aanval op de Islamitische Republiek.

In januari 2023 zou Israël een droneaanval hebben uitgevoerd op een productiefaciliteit voor Shahed-136 kamikaze drones in de buurt van Isfahan.

De Opperste Leider van Iran, Ali Khamenei, viert vandaag zijn 85e verjaardag.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox