Israëli’s komen samen als blijk van steun aan Iraanse demonstranten

“Wij willen dat het Iraanse volk weet dat wij hen zien en dat wij in felle en loyale solidariteit met hen staan.”

Door Gil Tanenbaum |
Israëli's staan achter het Iraanse volk. Foto: Gil Tanenbaum/TPS

(TPS) Israëli’s verzamelden zich donderdagavond in het Independence Park in het centrum van Jeruzalem voor een bijeenkomst ter ondersteuning van het Iraanse volk dat de afgelopen weken de straat op is gegaan om meer vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid te eisen. De vrouw hierboven houdt een bord vast met de tekst “Vrouwen, Leven, Vrijheid”.

De Iraanse protesten werden in september uitgelokt toen een 22-jarige Koerdisch-Iraanse vrouw, Mahsa Amini, werd gedood toen ze door de politie werd vastgehouden. Amini werd gearresteerd omdat ze in het openbaar geen hoofddoek droeg, zoals alle vrouwen volgens de Iraanse wet, die gebaseerd is op strikte handhaving van de moslimwetten, moeten doen.

Sindsdien hebben tienduizenden Iraniërs overal in hun land geprotesteerd in een onverschrokken demonstratie tegen het autoritaire theocratische regime van hun land. Dergelijke massale nationale protesten doen denken aan de protesten die eind jaren tachtig in heel Oost-Europa uitbraken, en die protesten brachten tal van dergelijke onderdrukkende regimes ten val.

Een van de sprekers tijdens de bijeenkomst was de Jeruzalemse locoburgemeester belast met buitenlandse betrekkingen, internationale economische ontwikkeling en toerisme, Fleur Hassan-Nahoum. Zij is ook medeoprichtster van het Gulf-Israel Women’s Forum.

Hassan-Nahoum, een van de organisatoren van de bijeenkomst, sprak met TPS over waarom zij het belangrijk vond dat Israëli’s naar buiten kwamen om hun steun te betuigen aan het Iraanse volk dat vandaag vecht voor religieuze vrijheden.

“Ongeveer anderhalve week geleden zag ik dat er overal in de Westerse wereld demonstraties zijn ter ondersteuning van de vrouwen van Iran tegen het wrede regime dat hen zonder onderscheid op straat vermoordt,” zei ze, “… dus kwamen we tijdens de Joodse feestdagen naar buiten om onze steun te betuigen aan de Iraanse vrouwen.”

“Israël heeft meer dan enig ander land gedaan om te proberen het Iraanse regime ten val te brengen,” voegde ze eraan toe. “En nu moeten de grote westerse landen opstaan, elk land waar er gelijke rechten zijn voor mannen en vrouwen moet achter de vrouwen van Iran staan en werken aan de val van dat verschrikkelijke, vrouwonvriendelijke, homofobe en genocidale regime.”

Over de religieuze kwesties in Israël en hoe vrouwen in bepaalde gebieden in het land verplicht zijn zich conservatief te kleden, wees Hassan-Nahoum elke vergelijking tussen Israël en Iran resoluut van de hand en noemde Iran een “Handmaid’s Tale” land.

Een andere organisator van het evenement was Ateret Violet Shmuel, directeur van Indigenous Bridges USA.

Zij vertelde TPS: “Wij hier in Israël zien waar de mensen in Iran mee te maken hebben, wat ze doormaken. We zien hen. We horen hen. We geven om hen.”

“We willen dat het Iraanse volk weet dat we hen zien en dat we in felle en loyale solidariteit met hen staan, hier in Israël,” voegde ze eraan toe.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox