LedenIsraëliërs maken zich meer zorgen over interne dreigingen dan over externe

Een nucleair Iran is niet de grootste angst van de meeste Israëli’s. Uit nieuwe enquête blijkt dat de meeste Israëli’s zich meer zorgen maken over interne verdeeldheid en staking dan over bedreigingen van buitenaf.

Door Yossi Aloni | | Onderwerpen: Israel, Palestijnen, bedreiging
Foto: Flash90

Een Israëlische “drukmeter” komt tot de volgende bevindingen: 66% van het publiek is meer bezorgd over interne bedreigingen dan over externe; 43% van het publiek is het meest bezorgd over de spanningen tussen Arabische Israëli’s en Joden die een bedreiging vormen voor de vreedzame coëxistentie in het land; 40% van het publiek – “de infrastructuur voor de productie van precisieraketten in Libanon moet worden aangevallen, zelfs ten koste van oorlog”; 85% is van mening dat Israël alleen op zichzelf kan vertrouwen, maar slechts 45% van het publiek denkt dat Israël erin zal slagen Iran ervan te weerhouden de drempel tot het bezit van een kernbom te overschrijden; 57% is van mening dat de democratie in Israël in gevaar is.

Het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies van de Universiteit van Tel Aviv heeft een nieuw opinieonderzoek uitgevoerd onder een representatieve steekproef van de Israëlische bevolking. Uit het onderzoek blijkt dat het Israëlische publiek zich meer zorgen maakt over interne maatschappelijke bedreigingen dan over externe militaire bedreigingen. Veel Israëli’s zijn pessimistisch over het vermogen van Israël om Iran ervan te weerhouden...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie