Israëliër gewond bij terreuraanslag in Noord-Samaria

Terroristen gooiden een explosief naar de auto met vijf inwoners van Homesh, van wie er één een eerdere aanslag in hetzelfde gebied overleefde.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Palestijnen, terrorisme
Een Israëlisch voertuig beschadigd bij een bomaanslag in het noorden van Samaria op 19 februari 2024. Foto: Regionale Raad Samaria.

Een Israëlische man raakte licht gewond toen terroristen maandagavond een explosief naar zijn voertuig gooiden op Route 60 tussen Homesh en Shavei Shomron in het noorden van Samaria.

De man, wiens ledematen werden verwond door versplinterd glas, reed naar de ingang van Shavei Shomron, waar medisch personeel van de Magen David Adom (MDA) ambulancedienst hem een eerste behandeling gaf voordat hij werd geëvacueerd naar het Meir Medisch Centrum in de centrale Israëlische stad Kfar Saba.

“Terroristen gooiden een bom op een Israëlisch voertuig in de buurt van het dorp Burka in het gebied van de Shomron Brigade. Veiligheidstroepen snelden naar de scène en verleenden eerste hulp aan de gewonde Israëliër. De strijdkrachten zoeken in het gebied naar verdachten,” zei een woordvoerder van het Israëlische leger.

Een Israëlisch voertuig beschadigd bij een bomaanslag in het noorden van Samaria op 19 februari 2024. Foto: Regionale Raad Samaria.

Volgens de Samaria Regional Council zaten vijf inwoners van Homesh in de auto op het moment van de aanslag, waaronder Avia Antman, die in december 2021 in hetzelfde gebied een schietaanval overleefde waarbij de 25-jarige yeshiva-student Yehuda Dimentman werd gedood.

“We kwamen net uit de straat van Homesh toen er een bom op ons werd gegooid, al onze ramen werden gebroken en wonder boven wonder wisten we onszelf te redden. Als de bom door één van de ramen was gegooid, waren we dood geweest,” zei Antman.

Foto’s van het voertuig toonden een verbrijzelde voorruit en versplinterde ruiten. Ook de carrosserie leek zwaar beschadigd.

Een Israëlisch voertuig beschadigd bij een bomaanslag in Noord-Samaria, 19 februari 2024. foto: Magen David Adom.

Het hoofd van de regionale raad van Samaria, Yossi Dagan, gaf de Palestijnse Autoriteit de schuld van de aanslag en riep op tot sluiting van het checkpoint waar de aanslag werd gepleegd.

“De Palestijnse Autoriteit probeert zijn hoofd uit de strop te trekken om verdere terroristische aanvallen uit te voeren. Samen met het hele volk van Israël sta ik achter de pioniers van de Yeshiva in Homesh. Ik verwacht dat de leiding daar het tij zal keren – wat er ook gebeurt, we zullen terrorisme hier niet tolereren. Ze hebben de controlepost daar pas een week geleden geopend, ik eis dat de barrières weer gesloten worden,” zei hij.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox