Israëliër gewond bij ram- en bijlaanslag in Haifa

De terrorist, naar verluidt een Arabische Israëliër uit Tamra in Neder-Galilea, werd geneutraliseerd.

Door Israël Today | | Onderwerpen: terreur
Een Israëlische man raakte ernstig gewond bij een terroristische aanslag met een auto en een bijl in de noordelijke stad Haifa op 29 januari 2024. Foto: Magen David Adom.

Een Israëlische man raakte maandag ernstig gewond bij een terroristische aanslag met een auto en een bijl in de noordelijke stad Haifa.

Volgens berichten werd de 20-jarige man aangereden door een auto, waarna de dader uitstapte en hem aanviel met een bijl.

Medisch personeel van Magen David Adom behandelde het slachtoffer ter plaatse voor verwondingen aan zijn onderlichaam voordat ze hem naar het Rambam Medisch Centrum in de stad brachten.

De plaatsvervangend directeur-generaal van het ziekenhuis, Dr. Avi Weissman, zei dat het slachtoffer verdoofd en geïntubeerd werd in het traumacentrum en verschillende operaties zal ondergaan.

Volgens de Israëlische Defensiemacht schoten soldaten, die op de basis gestationeerd waren, de terrorist neer.

De terrorist was naar verluidt een Arabische Israëliër uit Tamra in Neder-Galilea.

Aanval tram en mes

Twee weken geleden werd de 79-jarige Edna Blustein gedood en raakten 17 andere mensen gewond bij een gecombineerde ram- en mesaanval in het centrum van Ra’anana.

De politie arresteerde twee Palestijnse verdachten, geïdentificeerd als Mahmoud Zidat, 44, en zijn neef Ahmed. Beiden woonden in Bani Naim, vlakbij Hebron. Hoewel ze geen werkvergunning hadden en op de zwarte lijst stonden van de Israëlische veiligheidsdienst (Shin Bet) als een veiligheidsrisico om Israël binnen te komen, hadden de twee mannen gewerkt bij een wasstraat in Ra’anana.

Op maandag verijdelden de Israëlische Strijdkrachten een Palestijnse mesaanval tussen Efrat en Tekoa in de regio Gush Etzion in Judea.

Volgens berichten schoten de veiligheidstroepen de 16-jarige terrorist neer en neutraliseerden hem.

Bij de aanval raakten geen Israëli’s gewond.

Sinds het bloedbad dat Hamas op 7 oktober aanrichtte onder ongeveer 1.200 mensen die in de buurt van de grens met de Gazastrook woonden, hebben Israëlische veiligheidstroepen meer dan 2.650 gezochte Palestijnse terreurverdachten gearresteerd in Judea en Samaria, van wie er ongeveer 1.300 banden hebben met Hamas.

Twee IDF-soldaten gewond door raketaanval van Hezbollah

Twee Israëlische soldaten zijn maandag licht gewond geraakt door een raket van Hezbollah bij de Israëlisch-Libanese grens, volgens Hebreeuws-talige media.

De twee werden in stabiele toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Hezbollah beweerde zware “Burkan” raketten te hebben afgevuurd op de militaire basis Biranit aan de grens.

Later klonken raketsirenes in Rosh Hanikra aan de noordelijke grens.

Als reactie daarop vuurden Israëlische troepen naar verluidt op doelen van Hezbollah in Zuid-Libanon.

Op zondag vielen Israëlische straaljagers twee militaire installaties van Hezbollah aan in de buurt van de Libanese dorpen Zibqin en Khula. Het leger vuurde ook artillerie af “om een bedreiging voor verschillende gebieden in het zuiden van Libanon weg te nemen”.

Israël vertelde de Verenigde Staten eind vorige maand dat het tijdschema voor het verwijderen van Hezbollah van de grens door middel van een diplomatiek akkoord eind januari was.

Het rapport citeerde echter een westerse diplomaat en drie Libanese functionarissen en zei dat de Israëlische regering geen “vaste deadline” had vastgesteld.

De IDF blijft zich voorbereiden op de mogelijke uitbraak van een grootschalige oorlog met de door Iran gesteunde terreurgroep Hezbollah.

In de afgelopen week hebben soldaten van de 226e Reserve Parachutisten Brigade van de IDF, ook bekend als de Noordelijke Brigade, en gevechtsingenieurs oefeningen gehouden die gericht waren op gevechten “in dichtbevolkte stedelijke gebieden, in winterse weersomstandigheden en in noordelijk terrein,” zei de IDF op zaterdag.

Hezbollah is na het bloedbad van Hamas op 7 oktober een laag-intensief conflict begonnen tegen de Joodse staat, waarbij het bijna dagelijks raketten, drones en antitankraketten afvuurt op noordelijke Israëlische steden en de evacuatie van zo’n 80.000 burgers uit hun huizen afdwingt.

De Iraanse terreurgroep heeft sinds het begin van de oorlog zes Israëlische burgers en negen IDF-soldaten gedood. Meer dan 170 Hezbollah terroristen zijn gedood sinds de escalatie van de vijandelijkheden, waaronder vier op vrijdag in Israëlische aanvallen op het zuiden van Libanon als reactie op eerder raketvuur.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox