“Israël zal Iran direct bombarderen in geval van een aanval”

Hooggeplaatste Iraanse bronnen vertelden het persbureau Reuters dat Teheran een “serieuze reactie” zou geven op de moord op een IRGC-commandant in Syrië, die werd toegeschreven aan Israël.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Iran
Een F-15 gevechtsvliegtuig van de Israëlische luchtmacht op de basis Tel Nof. 1 januari 2024. Foto: Moshe Shai/Flash90

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz tweette op dinsdag dat “als Iran vanaf zijn grondgebied aanvalt – Israël zal reageren en binnen Iran aanvallen”.

De minister tagde de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei in de post op X.

De Londense krant Elaph meldde op maandag dat Israël doelen in Iran zal aanvallen als de Islamitische Republiek vergeldingsmaatregelen neemt voor het gericht doden van een Iraanse generaal op 1 april.

Een Westerse veiligheidsfunctionaris vertelde de Arabischtalige krant dat Israël de afgelopen dagen geheime luchtmachttrainingen heeft uitgevoerd, waarbij langeafstandsvluchten werden uitgevoerd en werd geoefend in het aanvallen van gevoelige locaties in Iran die mogelijk verband houden met het Iraanse nucleaire project.

Hooggeplaatste bronnen binnen het Iraanse regime vertelden Reuters op 4 april dat Teheran een “serieuze reactie” zou geven op de moord op zijn senior commandant, maar lieten doorschemeren dat het een directe confrontatie met Israël en de Verenigde Staten zou proberen te vermijden.

Israël heeft niet officieel de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval waarbij brigadegeneraal Mohammad Zahedi om het leven kwam, maar vier functionarissen vertelden de New York Times dat Jeruzalem opdracht gaf voor de aanval.

Een assistent van Khamenei zei zondag dat de Israëlische ambassades niet langer veilig waren, meldde het semi-officiële Iraanse persbureau Tasnim.

Een Iraanse vergeldingsaanval zou “een zwerm Shahed drones en kruisraketten” kunnen omvatten, volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CBS News op 5 april. Amerikaanse functionarissen zeiden dat de timing van de aanval niet bekend was, maar dat deze zou kunnen plaatsvinden tegen het einde van de Ramadan, die dinsdag eindigt.

Verschillende Israëlische ambassades over de hele wereld zijn tijdelijk gesloten, diplomaten teruggeroepen en ambtenaren geïnstrueerd om geen consulaire gebouwen te betreden uit angst voor een Iraanse aanval.

Minister van Defensie Yoav Galant zei zondag dat Israël voorbereid was op elk scenario dat zich zou kunnen ontwikkelen in verband met een dreigende Iraanse reactie.

De Israëlische Strijdkrachten zijn in hoogste staat van paraatheid gebracht, wat resulteerde in de annulering van het weekendverlof van soldaten en de oproep van extra reservesoldaten voor de IDF Aerial Defense Array.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox