Israël wijst de weg: nieuws van de reddingsteams in Turkije

Israëlische reddingsteams hebben al verschillende mensen gered, maar er zitten er nog veel meer vast na de catastrofale aardbeving in Turkije.

Door | | Onderwerpen: Turkije, Syrië
Israëlische reddingswerkers onderzoeken een ingestort gebouw in het zuiden van Turkije na de verwoestende aardbeving. Foto: Erik Marmor/Flash90

Een reddingsteam van de IDF en IsraAid, Israëls belangrijkste humanitaire hulporganisatie, zijn zojuist aangekomen in Turkije nadat een zware aardbeving Turkije en Syrië maandagochtend vroeg had getroffen.

De Turkse journalist Rafael Sadi verklaarde: “Tien steden in Turkije werden bijna weggevaagd. Op dit moment zijn er bijna 15.000 mensen gedood, maar het dodental kan oplopen tot 50.000 of meer.”

De Azerbeidzjaanse journalist Elnur Enveroglu berichtte: “Er worden nog veel meer lichamen onder het puin verwacht. Mensen lijden onder de zware kou en de massale verwoesting.”

Samen met Israël was Azerbeidzjan een van de eerste landen die hulp stuurden.

Luchtfoto van de locatie van Israëlische reddingswerkers in Zuid-Turkije.

Beangstigend onvoorbereid

De Turkse veiligheidsanalist Bartu Eken benadrukte: “De zoek- en reddingsoperaties zijn momenteel nog aan de gang. Veel huishoudens konden niet worden bereikt. Mensen worstelen met de kou en de honger. Het Turkse volk doet grote inspanningen, maar zal het genoeg zijn? Minstens 10.000 gebouwen werden verwoest. Het was een van de sterkste aardbevingen in de Turkse geschiedenis. De bevingen, die een minuut duurden, veroorzaakten grote verwoestingen. Dit testte ook de robuustheid van gebouwen in het land.”

Een Turkse bron, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, voegde daaraan toe: “Ik heb de pech indirect getuige te zijn geweest van twee aardbevingen in Turkije, in 1999 en 2023. Terwijl ik dit schrijf, wacht ik op bericht over de verblijfplaats van een vriend die momenteel onder het puin ligt. Ik ben diep verontrust. Ik zie hier documentatie van een stad die volledig met de grond gelijk gemaakt is.”

De bron betreurde dat Turkije helemaal niet was voorbereid op een dergelijke aardbeving, hoewel het duidelijk was dat deze onvermijdelijk was. Dezelfde zorgen worden nu geuit in Israël.

Turkse overlevenden kijken toe terwijl Israëlische reddingswerkers het puin doorzoeken.

Sadi vertelde Israel Today: “De meest verwoeste stad is Hatay, en helaas zijn de voorzitter van de Joodse gemeenschap, Shaul Cenedioglu, en zijn vrouw vermist en niet bereikbaar. Leiders van de Turks-Joodse gemeenschap bereikten Hatay en konden de laatste leden van de Hatayse Joodse gemeenschap eruit halen en terugbrengen naar Istanbul. Dit was het einde van het Joodse leven in Hatay”.

De journalist voegde eraan toe dat niet alleen het aantal doden zorgwekkend is. Er zitten nog steeds talloze mensen vast of zijn dakloos geworden in de moeilijke winterse omstandigheden.

“Mensen lijden onder het puin, dood en levend, en veel burgers zitten zonder huis, voedsel of zelfs warme kleren omdat hun bezittingen onder de ingestorte gebouwen zijn vernietigd. Mensen kunnen niet naar andere steden of gebieden vluchten vanwege het moeilijke winterseizoen, en veel wegen en bruggen zijn ingestort.”

De zoek- en reddingseenheid van het IDF Home Front Command zet een kamp op in Zuid-Turkije.

Israëlische teams warm onthaald

Eken zei dat veel mensen in Turkije blij zijn met de hulp van Israël: “De laatste tijd is er sympathie voor Israël in Turkije, vooral onder de jongere generatie.” Volgens Sadi zijn “bijna 700 Israëli’s naar Turkije gereisd en begonnen met het redden van levens in het aardbevingsgebied.”

Enveroglu voegde eraan toe dat de Turks-Israëlische vriendschap een zeer lange geschiedenis heeft: “Israël heeft Turkije altijd gesteund. Wij geloven dat Israël over de nieuwste technologieën beschikt die reddingsoperaties in het rampgebied kunnen vergemakkelijken. Zoveel mensen leven nog onder het puin. Veel mensen zijn omgekomen omdat ze de strenge kou niet aankonden.”

Shachar May, een vertegenwoordiger van IsraAid die ter plaatse is in de door de aardbeving getroffen gebieden in Turkije, zei: “We kwamen gisteren aan op het vliegveld van Gaziantep en gingen naar Mirage. We kwamen om middernacht aan. Het is erg koud. We hebben vannacht verschillende aardbevingen meegemaakt. Gelukkig waren ze slechts licht. We kwamen aan bij een kamp voor humanitaire hulp. Er is ook het Israëlische leger en United Hatzalah op de basis.”

“We kunnen gebouwen zien die al met de grond gelijk gemaakt zijn. We zien talloze gebouwen die er niet uitzien als gebouwen. We kwamen aan met apparatuur om te helpen. We hebben waterfilters, watertestkits en andere dingen om voor drinkwater te zorgen. Wij verlenen ook steun aan de ontheemden en zorgen voor winterkleding en winterbenodigdheden. Wij staan klaar om op verschillende fronten te reageren. Maar de situatie is nijpend. Momenteel is er gebrek aan gas, water en elektriciteit”.

Turkse overlevenden zoeken onderdak in de bittere winterkou nadat hun huizen zijn verwoest.

Nieuwe reddingstechniek

Een Israëlisch zoek- en reddingsteam dat opereert in de Zuid-Turkse stad Marash (Kahramanmaraş) probeert een ongebruikelijke methode om een slachtoffer onder het puin van een ingestort gebouw te bereiken, nadat het urenlang zonder succes naar beneden en opzij naar hem heeft gegraven.

Het team graaft nu onder het gebouw met het plan om de man te bereiken door naar boven te boren.

Het slachtoffer is een man van in de 50 die met reddingswerkers kon praten.

Israëlische zoek- en reddingswerkers hebben al vier Turken gered in andere gebieden van Marash, waaronder een 12-jarige jongen en een 23-jarige vrouw die al bijna 48 uur vastzaten in het puin.

“We werken de klok rond om levens te redden, en in feite hebben we twee mensen gevonden die vastzitten onder het puin,” vertelde Felix Lotan, een paramedicus van Magen David Adom die deel uitmaakt van het Israëlische zoek- en reddingsteam. “De kou is bitter, dus tijd is cruciaal. We doen er alles aan om zoveel mogelijk levens te redden in de gecompliceerde omstandigheden.”

Luchtfoto van de ingestorte gebouwen in het zuiden van Turkije.

Schrijnende omstandigheden

Het verhaal van de bovengenoemde jonge Turkse vrouw die door Israëlische teams werd gered, is representatief voor de schrijnende omstandigheden waarmee slachtoffers en reddingswerkers worden geconfronteerd.

Het volgende verslag is geschreven door Dr. Itai Basel, een kinderarts van het Hadassah Ziekenhuis in Jeruzalem die momenteel vrijwilliger is bij het United Hatzalah reddingsteam in Turkije:

“Afgelopen nacht werd ik midden in de nacht gewekt door een dringend verzoek om medische zorg te verlenen aan een jonge vrouw die door het Israëlische zoek- en reddingsteam was geborgen uit het puin van een ingestort gebouw in Kahramanmaraş, Turkije.”

“Zoekteams hadden de vrouw levend en begraven in het gebouw gevonden en zijn 12 uur bezig geweest om haar te bevrijden. Toen ze de laatste stappen van de redding naderden, belden ze mij en een andere vrijwillige paramedicus van United Hatzalah, Yossi Amar, vergezelde me en we gingen op weg om het team te ontmoeten.”

“De vrouw was twee dagen onder het puin bedolven geweest zonder toegang tot voedsel of water. Ze was erg verzwakt. De zoek- en reddingseenheid van het IDF Homeland Security Command heeft alles in het werk gesteld om haar te evacueren en haar alle mogelijke medische zorg te verlenen. Ze hebben er alles aan gedaan om haar te bevrijden zodat ze de poging kon overleven, rekening houdend met de verwondingen die ze al had opgelopen tijdens de instorting en het extreme weer hier.”

“Toen de vrouw uiteindelijk uit het puin werd bevrijd, begonnen we haar onmiddellijk te behandelen terwijl ze naar het ziekenhuis werd vervoerd. De reis naar het ziekenhuis was niet kort, want we moesten naar een ziekenhuis dat voldoende apparatuur en diensten had om haar te verzorgen buiten het directe rampgebied. Onze taak was ervoor te zorgen dat ze in leven bleef nadat ze al zoveel geleden had. We slaagden erin haar toestand te stabiliseren en toen we in het ziekenhuis aankwamen, brachten we haar onmiddellijk over naar het traumacentrum. Ik ben er trots op bij deze operatie betrokken te zijn geweest en deze vrouw te hebben kunnen helpen. Zij is een van de velen die onze hulp nodig hebben, maar elk van hen is een hele wereld”.

IDF Home Front Command en United Hatzalah reddingswerkers werken zij aan zij door de nacht om Turkse slachtoffers te vinden.

IDF veldhospitaal

Israëlische en Turkse functionarissen overwegen waar het veldhospitaal van de Israel Defence Forces (IDF), dat in de komende dagen operationeel zal worden, zal worden gevestigd. Het veldhospitaal zal worden bemand door 230 artsen, verpleegkundigen en paramedici.

De veldhospitalen van het Israëlische leger worden regelmatig ingezet in rampgebieden, en de snelheid en efficiëntie van de IDF-teams hebben vaak het verschil gemaakt tussen leven en dood.

Ondertussen ontkende Syrië woensdag dat het Israël om humanitaire hulp had gevraagd.

Premier Benjamin Netanyahu zei maandag dat Israël ook hulp zal verlenen aan Syrië na ontvangst van een verzoek dat via een derde partij is doorgegeven.

Netanyahu heeft niet aangegeven wie het verzoek heeft doorgegeven, maar volgens berichten in de Hebreeuwse media was het Rusland. Volgens de Hebreeuwse berichten zou Israël medicijnen, dekens en tenten leveren.

In 2016 opende Israël een veldhospitaal in de Golanhoogten om medische hulp, brandstof en andere humanitaire bijstand te verlenen aan burgers die getroffen zijn door de Syrische burgeroorlog. Het veldhospitaal werd gesloten nadat het regime van Bashar Assad in september 2018 de controle over het zuiden van Syrië had heroverd.

Israëlische studenten van een middelbare school in Tel Aviv zamelen dekens en winterkleding in voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije.

Mobilisatie aan het thuisfront

Als reactie op de tragedie in Turkije en Syrië zijn niet alleen Israëlische reddingswerkers gemobiliseerd. Plaatselijke scholen en buurthuizen hebben ook dekens en warme kleding ingezameld voor de overlevenden van de aardbeving.

De goederen worden verzameld door Israëlische studenten en vrijwilligers en naar het aardbevingsgebied gebracht door de IDF en andere reddingsorganisaties.

Met verslagen van TPS en United Hatzalah.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox