Israël waarschuwt Amerika voor een “ernstige fout”

De vertrekkende Israëlische minister van Defensie zegt dat Jeruzalem niet zal meewerken aan een nieuw FBI-onderzoek.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Staten
Demissionair minister van Defensie Benny Gantz zegt dat de VS een fout maken en dat Israël niet zal meespelen. Foto: Alex Kolomoisky/POOL

Demissionair minister van Defensie Benny Gantz zei maandag dat Israël niet zou meewerken aan het onderzoek van de FBI naar de dood van de Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh, en waarschuwde dat de Amerikaanse regering een “ernstige fout” begaat.

Een grondig onderzoek door de Israel Defence Forces concludeerde dat de bron van het vuur dat Abu Akleh tijdens een hevig vuurgevecht in Jenin in mei van dit jaar doodde, niet duidelijk kon worden vastgesteld. De IDF gaf echter toe dat het zeer waarschijnlijk was dat zij door een Israëlische kogel werd geraakt toen soldaten terugschoten op Palestijnse terroristen onder wie Abu Akleh en andere verslaggevers “ingebed” waren.

De Palestijnen hebben altijd volgehouden dat Israël Abu Akleh opzettelijk heeft gedood. Dit is geen verrassing.

Zelfs Amerikaanse ambtenaren gaven eerder dit jaar toe dat ze dit niet konden bewijzen. Toch hebben ze Israël de schuld gegeven.

Nu wil de FBI haar eigen volledige onderzoek naar de zaak uitvoeren, maar Israël heeft dit pad van internationale kangoeroejustitie al eerder bewandeld en wil niet langer meespelen.

“Het besluit van het Amerikaanse ministerie van Justitie om de onfortuinlijke dood van Shireen Abu Akleh te onderzoeken is een ernstige vergissing,” aldus een verklaring die Gantz deze week vrijgaf. Nu Gantz binnenkort als minister van Defensie wordt vervangen door de leider van het Religieus Zionisme, Bezalel Smotrich, kan Washington in de toekomst veel strakkere antwoorden verwachten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox