Israël viert 76e Onafhankelijkheidsdag in de schaduw van oorlog

Yom Ha’atzmaut, Onafhankelijkheidsdag, wordt vandaag in het hele land gevierd met ingetogen festiviteiten.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Onafhankelijkheidsdag
Foto: Yossi Aloni/Flash90.

Midden in de oorlog tegen de terroristen van Hamas in de Gazastrook, vierde Israël maandagavond zijn 76e Onafhankelijkheidsdag met ingetogen festiviteiten.

De traditionele fakkelceremonie markeerde het begin van Onafhankelijkheidsdag en het einde van Jom Hazikaron, Israëls herdenkingsdag voor gevallen soldaten en terreurslachtoffers. Vanwege de veiligheidssituatie werd de ceremonie dit jaar vooraf opgenomen zonder live publiek.

De ceremonie begon met het aansteken van fakkels ter nagedachtenis aan de Israëlische en buitenlandse burgers die tijdens de oorlog werden vermoord. Fakkels werden aangestoken in Zikim, Sderot en andere steden in het zuiden, maar ook in de buurt van Kibboets Re’im, waar 364 bezoekers van het Supernova muziekfestival op 7 oktober werden vermoord door Hamas.

Vierenveertig mensen werden gekozen om de 12 fakkels aan te steken: De Fakkel van de Veiligheidstroepen, de Fakkel van de Reddingstroepen, de Fakkel van de Redders, de Fakkel van de Snelle Reactiemacht, de Fakkel van de Openbare Diplomatie, de Fakkel van het Schild, de Fakkel van de Hoop, de Fakkel van de Geneeskunde en Revalidatie, de Fakkel van de Overwinning van de Geest, de Fakkel van het Geven, de Fakkel van de Diaspora en de twaalfde fakkel, die alleen zal branden en de gijzelaars in Gaza voorstelt.

Tijdens de ceremonie, die was aangepast om “de algemene publieke stemming van verdriet, verlies en diepe pijn van het Israëlische volk” te weerspiegelen, werd een videotoespraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu uitgezonden.

Het feestelijke karakter van de belangrijkste Onafhankelijkheidsdag-manifestatie werd verder afgezwakt op verzoek van de families van enkele van de 132 gijzelaars die nog steeds door Hamas in Gaza worden vastgehouden.

In maart kondigde minister van Transport Miri Regev, die verantwoordelijk is voor de organisatie van de nationale festiviteiten, de annulering van het traditionele vuurwerk aan en riep lokale en regionale autoriteiten op om dit voorbeeld te volgen.

Onafhankelijkheidsdag wordt maandagavond en dinsdag overdag in het hele land gevierd met ingetogen festiviteiten.

De traditionele overvluchten van de Israëlische luchtmacht op Yom Haazmaut zijn geannuleerd omdat het leger zich concentreert op de oorlog.

De bevolking van Israël heeft 9,9 miljoen bereikt, een stijging van 189.000 (1,9%) ten opzichte van 2023, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week in de aanloop naar Onafhankelijkheidsdag. Verwacht wordt dat de bevolking tegen het einde van het jaar de grens van 10 miljoen zal bereiken.

Netanyahu ontmoette de fakkeldragers op zondag en vertelde hen dat Israël vandaag de dag te maken heeft met een wapenembargo van de VS in de oorlog tegen Hamas, net als toen Arabische legers de jonge staat in 1948 probeerden te vernietigen.

“Jullie zijn de helden van de geest en de daden van ons volk. … In de Onafhankelijkheidsoorlog [1948] waren we slechts zo groot als een zandkorrel – 600.000 mensen aan de kust, met onze rug naar de zee, zonder wapens,” zei Netanyahu tegen de eregasten.

“Op dat moment was er een embargo van de VS, [we] hadden geen middelen, en we stonden tegenover vijf Arabische legers – en we wonnen. Hoe hebben we gewonnen? Met helden van geest en actie. Met de geest van ons volk. Dat was ons geheime wapen, we hebben geen ander. Het bestaat, maar zonder het is er niets. Dat is waar jullie vandaag voor staan,” voegde de premier eraan toe.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox