Israël verwerpt Biden-voorstel voor vredesconferentie

Zelfs de nogal aarzelende “regering van verandering” van Israël erkent dat de Palestijnen niet klaar zijn voor vrede, terwijl de Amerikanen weer eens te ver zijn gegaan.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Verenigde Staten, vredesonderhandelingen
Biden wilde proberen een Israëlisch-Palestijnse vredestichter te zijn, maar werd beleefd verzocht zich gedeisd te houden. Foto: EPA-EFE / Yuri Gripas / POOL

Israël heeft een voorstel van de regering-Biden verworpen om een vredesconferentie op hoog niveau te organiseren met deelneming van Amerika, Israël, de Palestijnen, Egypte en Jordanië.

Volgens een bericht in het Amerikaanse mediatijdschrift Axios heeft een hooggeplaatste Israëlische functionaris vorige week tegen zijn Amerikaanse ambtgenoten gezegd dat de voorwaarden voor hervatting van het vredesproces op dit niveau niet aanwezig zijn.

De huidige Israëlische regering heeft herhaaldelijk te kennen gegeven dat de Palestijnse leiders niet bereid zijn vrede te sluiten.

Premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid weten ook dat hun eigen coalitie, die uit verschillende ideologieën bestaat, niet in staat zal zijn een consensus te bereiken over netelige kwesties als de definitieve status van de grenzen, de Joodse nederzettingen en de controle over Oost-Jeruzalem.

De vrees bestaat dat een grote fotoshow, naar het voorbeeld van de mislukte Top van Camp David in 2000, een “vertrouwenscrisis” zou veroorzaken die Israël ertoe zou dwingen nog meer gevaarlijke concessies te doen zonder enige tegenprestatie van de Palestijnen.

Voorlopig vraagt Israël de VS om zich dus stilletjes terug te trekken.

Een must-read over dit onderwerp is Stan Goodenough’s artikel van eind vorig jaar: Washington to the PA on ‘Palestine’: “We’ve got this”

Voortdurende opruiing

Interessant is dat Washington, terwijl het er bij Israël op aandringt naar de onderhandelingstafel terug te keren, toegeeft dat de Palestijnen een van hun belangrijkste vredesverbintenissen blijven schenden: het staken van alle opruiing tegen Israël en de Joden.

In een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken van 2 juni wordt een onderzoek gepresenteerd van een waarnemer uit Jeruzalem naar lesmateriaal in schoolboeken van de Palestijnse Autoriteit. Daarin worden systematische boodschappen met geweld, martelaarschap en jihad gepropageerd.

Uit het onderzoek van het Institute for Monitoring Peace and Culture Tolerance in School Education (IMPACT-se) is gebleken dat schoolboeken voor “alle klassen en vakken” op Palestijnse scholen dergelijke ophitsende teksten bevatten.

In het Amerikaanse rapport wordt zelfs geconcludeerd dat de tekstboeken in het officiële Palestijnse leerplan de afgelopen jaren “radicaler zijn geworden dan de eerder gepubliceerde”.

Misschien moet Biden de lessen van zijn voorgangers leren en niet te ver gaan. Tenzij eerst fundamentele problemen zoals de geïnstitutionaliseerde Palestijnse opruiing worden opgelost, zullen topconferenties op hoog niveau uiteindelijk weinig uithalen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox