Israël veroordeelt Russische invasie in Oekraïne

“Een ernstige schending van de internationale orde. Israël staat klaar om humanitaire hulp te verlenen aan Oekraïne”

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Oekraïne, Rusland
Mensen in Polen protesteren tegen de hernieuwde agressie van Rusland tegen zijn buren. Foto: EPA-EFE / RAFAL GUZ

Israël heeft voor het eerst sinds het begin van de Russisch-Oekraïense crisis de acties van Moskou ondubbelzinnig veroordeeld.

Tijdens een persconferentie in Jeruzalem op donderdagmorgen verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid:

“De Russische aanval op Oekraïne is een ernstige schending van de internationale orde. Israël veroordeelt de aanval, en is klaar en bereid om humanitaire hulp te verlenen aan de burgers van Oekraïne.

“Israël is een land dat oorlogen heeft meegemaakt, en oorlog is niet de manier om conflicten op te lossen. De eerste uren en dagen van een oorlog zijn ook de laatste tijd dat je nog kunt stoppen en terugkeren naar de onderhandelingstafel, bemiddeld door wereldmachten, om geschillen vreedzaam op te lossen.”

Lapid benadrukte ook dat Israël “diepe, langdurige en goede betrekkingen onderhoudt met zowel Rusland als Oekraïne.”

Kort daarna vertelde vice-minister van Economie Yair Golan aan de Israëlische publieke radio dat, hoewel Jeruzalem op zijn hoede blijft om zijn relatie met Rusland te compliceren in het licht van de situatie in Syrië, er op dit moment geen andere keuze was dan Moskou te veroordelen.

“Er is bezorgdheid over het ruïneren van de banden en het schaden van de coördinatie met Rusland als het gaat om Syrië,” zei Golan. “Maar op dit punt van zijn aanval op Oekraïne, moeten we het krachtig veroordelen.”

In de middaguren sprak premier Naftali Bennett op een ceremonie ter gelegenheid van de diploma-uitreiking van militaire cadetten van de IDF. Hij merkte op dat met de toegenomen instabiliteit in de regio als gevolg van de Russisch-Oekraïense oorlog, Israël zich nog meer dan ooit onderscheidt als een “anker van stabiliteit en hoop.”

Rusland lanceerde donderdagochtend vroeg een meervoudige aanval op Oekraïne, met raket- en luchtaanvallen op grote steden, waaronder de hoofdstad Kiev, en grondinvasies, waaronder amfibische landingen op de Zwarte Zee.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox