Israël verijdelt moord op Knessetlid en bomaanslag op sneltram in Jeruzalem

Politie kondigt arrestatie aan van vijf man tellende Hamas-terreurcel uit Jeruzalem, die een reeks verwoestende aanslagen beraamde.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: terreur, Hamas
Hamas heeft geprobeerd de uitgesproken rechtse wetgever Itamar Ben Gvir te vermoorden. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Israëlische veiligheidsfunctionarissen hebben dinsdag de recente ontmaskering en arrestatie bekendgemaakt van een cel van Hamas-agenten uit Oost-Jeruzalem. Zij waren van plan een lid van de Knesset te vermoorden en een reeks andere verwoestende aanslagen in de hoofdstad uit te voeren.

De plannen van de cel werden begin april ontdekt. De vijf terroristen, allen twintigers en inwoners van Oost-Jeruzalem, waren van plan het extreemrechtse Knessetlid Itamar Ben-Gvir te vermoorden. Daarnaast wilden ze Israëlische soldaten ontvoeren en een drone gebruiken om onder meer de Jeruzalemse sneltram te bombarderen.

Ter voorbereiding van hun ambitieuze plan kochten de terroristen een grote persoonlijke drone die een explosief kan vervoeren en kan landen op een van de sneltrams die Jeruzalem doorkruisen met honderden passagiers. De politie vond ook camera’s om gijzelaars te filmen, geld, Hamas-materiaal en -uitrusting in het bezit van de groep.

Israëlische onderzoekers zeiden dat de activisten handelden onder leiding van een man genaamd Rashid Rashek, die verschillende cellen in Jeruzalem heeft opgezet om rellen in de hoofdstad uit te lokken, en in het bijzonder op en rond de Tempelberg. Deze agenten worden ook geacht achter de verspreiding van Hamas-vlaggen te zitten die tijdens de ramadan onder de relschoppers op de Tempelberg verschenen.

Aanklagers dienden dinsdag de eerste aanklacht in tegen drie leden van de cel wegens samenzwering om terreurdaden te plegen, meldde Channel 12 News.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox