Israël sluit zich aan bij NASA voor ruimte-verkenning

Israël heeft zich woensdag, als vijftiende land, officieel aan­ge­sloten bij de door NASA geleide Artemis Akkoorden, een inter­nationale kader­over­een­komst gericht op het bevor­deren van menselijke verkenning van de diepe ruimte.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Ruimtevaart, NASA
Weten­schappers trainen voor een toekom­stige Mars­missie in de Israëlische Negev-woestijn. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

De online ondertekenings­ceremonie werd geleid door NASA Administrator Senator Bill Nelson en hoofd van het Israel Space Agency (ISA), Brig.-Gen. (res.) Uri Oron. De onder­tekening vond plaats na de 17e Ilan Ramon Inter­national Space Conference, een jaarlijks evenement dat plaatsvindt tijdens de Israel Space Week en tot doel heeft nieuwe generaties Israëli’s aan te moedigen zich in te zetten voor de verkenning van de ruimte.

Israël is het 15e land dat de akkoorden ondertekent. Naast de Verenigde Staten zijn de andere 13 landen: Australië, Brazilië, Canada, Italië, Japan, Luxemburg, Mexico, Nieuw-Zeeland, Polen, Zuid Korea, Oekraïne, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk.

Het eerste doel van de Artemis-akkoorden is mensen tegen 2025 naar de maan te laten terugkeren. Van daaruit wil men de exploratie uitbreiden tot de diepe ruimte.

Het Israëlische ruimtevaart programma is de laatste tijd in het nieuws geweest. Er zijn een aantal Israëli’s bij de NASA betrokken bij grote projecten zoals de James Webb Telescoop, Israël heeft geholpen astronauten en wetenschappers te trainen voor een mogelijke Mars-missie op korte termijn, en in 2019 liet SpaceIL bijna met succes een vaartuig op het maanoppervlak landen.

Als Israël die landing tot een goed einde had gebracht, zou het zich hebben aangesloten bij de VS, Rusland en China als de enige naties die ooit op de maan zijn geland. De Joodse Staat is van plan om het opnieuw te proberen.

Het zou een understatement zijn, wanneer je zegt dat Israëli’s enthousiast zijn over verkenning van de ruimte. Dat zie je in deze Engelstalige versie van de SpaceIL promo, die in Israël viral ging in de aanloop naar de poging op de maan te landen.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox