Israël overweegt uitbreiding oorlog tegen terreur in Bijbels Hartland

De verslechtering van de veiligheid in de gebieden rond Jenin en Nablus dwingt Israël om nieuwe opties te overwegen, nu dagelijkse schietpartijen de norm worden.

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: anti-terreur
IDF Chef-staf luitenant-generaal Aviv Kochavi (midden) bezoekt de plaats waar Maj. Bar Falah werd gedood in een vuurgevecht met Palestijnse terroristen eerder die ochtend, op 14 september 2022. Foto: IDF

De dood van IDF-majoor Bar Falah, tijdens operationele activiteiten nabij de Gilboa (Jalame) Crossing in het noorden van Samaria is een pijnlijke herinnering aan de voortdurende verslechtering van de veiligheid in de Palestijnse arena. Het Israëlische defensieapparaat en de overgangsregering staan nu voor het dilemma of zij een bredere veiligheidsoperatie in het gebied moeten starten.

Het is geen toeval dat de terreuraanslag die het leven van majoor Falah kostte, plaatsvond even ten noorden van Jenin. Deze stad is samen met Nablus en andere regio’s in Samaria een broeinest van terreur geworden, waardoor de IDF gedwongen is nachtelijke veiligheidsinvallen uit te voeren. Nachtelijke schietpartijen tegen Israëlische troepen zijn de norm geworden. De Palestijnse Autoriteit, verzwakt door interne conflicten en de toenemende wedloop om haar leider, Mahmoud Abbas, te vervangen, ontbreekt in het gebied – en erger nog, een van haar leden nam deel aan de dodelijke aanval van dinsdag.

Het incident zelf begon om 23.39 uur op dinsdag, volgens een IDF-bron, toen militaire verkenners twee verdachten identificeerden die het veiligheidshek in de buurt van de Gilboa Crossing naderden.

De verkenners waarschuwden de troepen in het gebied, waarop twee eenheden het hek overstaken vanaf de Israëlische kant, waarbij ze achter de verdachten omliepen. De Israëlische troepen werden geleid door kolonel Menashe Moyal, commandant van de Menashe Brigade, en officieren van de Nahal Brigade, waaronder majoor Falah, die plaatsvervangend commandant was van het Nahal Verkenningsbataljon.

Palestijnen benaderen het veiligheidshek elke nacht, zei de IDF-bron, en waarschuwingen van deze aard zijn routine. In sommige gevallen blijken de verdachten terroristen te zijn, in andere gevallen blijken het ongewapende werkzoekenden te zijn die illegaal Israël willen binnenkomen, of burgers zonder vijandige bedoelingen.

Volgens het leger wisten de Israëlische troepen in dit stadium nog niet dat de verdachten gewapend waren. De Israëlische strijdkrachten konden de verdachten tot op enkele meters naderen zonder ontdekt te worden, en gingen over tot het initiëren van arrestatieprotocollen, aldus de IDF. Op dat moment, om 2:15 uur, openden de verdachten het vuur. Pas toen begrepen de Israëlische troepen dat zij te maken hadden met gewapende terroristen. De militairen beantwoordden het vuur en doodden beide terroristen, waarvan er één werd neergeschoten door majoor Falah.

“Het incident laat ons zien hoe belangrijk het besluit is om het hek 24 uur per dag, 7 dagen per week te beschermen met verkenners,” zei de IDF-bron.

Volgens Hebreeuwse media werd tijdens het incident een gewapende drone naar het gebied gestuurd, maar deze werd niet geactiveerd omdat niet was vastgesteld dat de verdachten gewapend waren.

De terroristen waren gewapend met een Carlo-achtig machinepistool – een vuurwapen van lage kwaliteit, gemaakt in Palestijnse werkplaatsen verspreid over Judea en Samaria – en een tweede, geïmproviseerd vuurwapen.

Een van de Palestijnse schutters bleek lid te zijn van de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit; de PA wordt geacht de veiligheidscoördinatie met de IDF ter plaatse te leiden.

Aangenomen wordt dat het doelwit van de terroristen een nabijgelegen militaire post was.

De veiligheidsescalatie in Noord-Samaria lijkt niet te vertragen, en nu Israël de Hoge Feestdagen ingaat, groeit de bezorgdheid over een nieuwe opflakkering van het geweld.

In de zes maanden voorafgaand aan maart richtte een golf van dodelijk terrorisme een bloedbad aan in verschillende Israëlische steden. Een groot deel van deze terroristen zijn afkomstig uit het gebied rond Jenin. In deze periode kwam de IDF nauwelijks in Jenin. Na de terreurgolf concludeerde de IDF dat zij geen andere keuze had dan het gebied binnen te trekken.

Het Centrale Commando van de IDF, dat verantwoordelijk is voor Judea en Samaria, zal de komende weken zeer alert zijn. Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad proberen namelijk de situatie uit te buiten om zowel Israëliërs aan te vallen als hun binnenlandse rivaal (de door Fatah geleide PA) verder te ondermijnen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox