Israël koopt meest geavanceerde transporthelikopter van de VS

De nieuwe transporthelikopter zal Israëls reactietijd bij dreigingen in het Middellandse Zeegebied aanzienlijk verbeteren.

Door Michael Selutin | | Onderwerpen: Israel, Hezbollah
De CH-53 is een betrouwbare transporthelikopter. Foto: Ofer Zidon / Flash90

De directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Defensie, gepensioneerd generaal-majoor Amir Eshel, is op werkbezoek in de VS. Maandag bezocht hij de Lockheed Martin-Sikorsky-fabrieken in Stratford, Connecticut, en kreeg hij een rondleiding door de productielijn van de CH-53K-helikopter die Israël zal aanschaffen.

Tot dusver heeft het ministerie van Defensie 12 helikopters voor de Israëlische luchtmacht gekocht ter vervanging van oude aanvalshelikopters die momenteel in dienst zijn.

De CH-53K is een zware transporthelikopter die in april van dit jaar voor het eerst in dienst kwam.

Volgens Lockheed Martin bouwt de CH-53K King Stallion voort op 50 jaar productie- en operationele ervaring met zijn voorgangers. Lockheed gaat er prat op dat de CH-53K is ontworpen om op het moderne slagveld te opereren, inclusief operaties aan boord van schepen, om slim, betrouwbaar, onderhoudsarm en overleefbaar te zijn in de meest afgelegen en afgelegen forward operating bases.

De CH-53K helikopter is ontworpen en gebouwd volgens strenge normen van het U.S. Marine Corps en zal dienen als een vitale logistieke schakel te land en ter zee. De nieuwe helikopter voor zwaar transport zal de Israel Defense Forces in staat stellen troepen en materieel sneller en doeltreffender dan ooit tevoren van het schip naar de kust en naar hoger gelegen gebieden te verplaatsen.

Israël is na de VS het tweede land dat ‘s werelds meest geavanceerde transporthelikopter koopt. Het productieproces van de helikopters voor de Israëlische luchtmacht zal in de komende maanden beginnen.

Waarschijnlijk zal de helikopter worden ingezet langs de Israëlische kustlijn naar de Middellandse Zee, waar hij snel kan reageren op bedreigingen bij de gasplatforms die herhaaldelijk door Hezbollah worden bedreigd. Soldaten en uitrusting kunnen nu veel sneller naar deze locaties worden vervoerd.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox