Israël koopt 25 extra F-35 gevechtsvliegtuigen

De kosten van de vliegtuigen bedragen ongeveer 2,8 miljard euro en worden gefinancierd door Amerikaanse militaire hulp. De leveringen beginnen in 2027 met drie vliegtuigen per jaar.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: IDF
De laatste test van de piloottraining. Een Lockheed Martin F-35 "Adir" (Lightning II) straaljager van de IAF met het wapencompartiment open op de luchtmachtbasis Hatzerim bij Beersheva op 27 juni 2017. Foto: Yissachar Ruas/TPS.

Het Israëlische ministerie van Defensie stuurde de VS een formele brief met het verzoek om 25 extra F-35 stealthjets aan te schaffen, zo maakte het ministerie zondag bekend.

De brief maakt de weg vrij voor de formele ondertekening van een contract. Minister van Defensie Yoav Galant had de aankoop in juli goedgekeurd op aanbeveling van de stafchef van de Israël Defense Forces, luitenant-generaal Herzi Halevi.

Volgens het ministerie is de levering van de vliegtuigen gepland voor 2027, waarbij elk jaar drie vliegtuigen zullen worden geleverd.

Na voltooiing van het contract zal Israël beschikken over 75 van deze ultramoderne straaljagers, die drie squadrons zullen vormen.

De kosten van de vliegtuigen bedragen ongeveer €2,8 miljard en zullen worden gefinancierd door Amerikaanse militaire hulp, zei het ministerie.

De straaljagers zullen worden gebouwd door Lockheed Martin uit Maryland, de motoren door Pratt & Whitney uit Connecticut.

Beide bedrijven zullen voor de productie samenwerken met Israëlische bedrijven. Het is bekend dat Israël specifieke aanpassingen heeft gedaan aan zijn F-35 vloot om te voldoen aan operationele eisen en om de capaciteiten te verbeteren. Deze aanpassingen zijn vaak geheim, maar er wordt aangenomen dat ze wijzigingen aan de avionica en elektronische oorlogsvoeringssystemen omvatten, evenals de integratie van in Israël gemaakte munitie.

In 2016 ondertekenden Israël en de VS een memorandum van overeenstemming dat een kader schept voor militaire bijstand ter waarde van ongeveer 35 miljard euro over een periode van tien jaar. De steun wordt voornamelijk verleend via het FMF-programma (Foreign Military Financing) van de VS en het aandeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie in de financiering van gezamenlijke projecten zoals raketafweersystemen.

Israël heeft al 36 van de 50 oorspronkelijk bestelde F-35’s gekocht. De bestelling zal naar verwachting in 2024 zijn afgerond.

Zie ook: Israëls gebruik van de F-35 helpt de VS

De stealth-technologie van de straaljager vermindert de zichtbaarheid op de radar en maakt het moeilijker voor vijandelijke radarsystemen om hem te detecteren. Het heeft ook een lagere infraroodsignatuur, waardoor het minder zichtbaar is voor hittezoekende raketten.

Het vliegtuig werd in 2018 voor het eerst in de strijd gebruikt door de Israëlische luchtmacht.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox