Israël kijkt met argusogen toe hoe Rusland en Iran hun banden aanhalen

Israël is duidelijk bezorgd dat de woorden van Rusland in daden overgaan.

Door David Isaac |
De Russische president Vladimir Poetin en de Iraanse president Hassan Rouhani in Jerevan, Armenië, om deel te nemen aan de Opperste Euraziatische Economische Raad op 1 okt. 2019. (Foto: Gevorg Ghazaryan/Shutterstock)

Om de steeds warmer wordende banden tussen de twee landen te onderstrepen, reisde de Russische president Vladimir Poetin vorige week dinsdag naar Iran. Dit was de derde keer sinds het begin van het jaar dat Poetin de Iraanse president Ebrahim Raisi heeft ontmoet. Israël houdt de versterking van de Russisch-Iraanse alliantie nauwlettend in de gaten. “We weten echt niet wat de werkelijke resultaten van de ontmoeting waren, of ze iets ondertekenden in de zin van een echte alliantie,” zei Zvi Magen, senior-onderzoeksmedewerker aan het in Tel Aviv gevestigde Institute for National Security Studies (INSS).

“We weten wat ze hebben gezegd en wat ze met de ontmoeting hebben bedoeld. Iran en Rusland hebben een wederzijds belang bij een verenigd front tegen het Westen, specifiek tegen de Verenigde Staten, vooral omdat president Biden net in de regio was,” vertelde hij aan JNS. “Ze presenteerden een tegen-alliantie tegen de landen die tegen Iran zijn. Of het Russische militaire verplichtingen omvat, weten we niet.”

Israël is duidelijk bezorgd over de richting van de Russische diplomatie in de regio. Tijdens een kabinetsvergadering eerder deze week waarschuwde de voormalige Israëlische premier Naftali Bennett dat Israël moet oppassen zijn betrekkingen met Rusland niet te verwaarlozen. “Israël is heel voorzichtig geweest tijdens de oorlog met Oekraïne. Het heeft Oekraïne niet van wapens voorzien. Het heeft niet deelgenomen aan sancties tegen Rusland,” zei Magen, die diende als Israëls ambassadeur in Oekraïne (1993-1997) en Israëls ambassadeur in Rusland (1998-1999). Hij uitte zijn bezorgdheid dat Rusland agressiever zou kunnen worden ten opzichte van Israël en van retoriek zou kunnen overgaan tot actie.

“De kritiek van Rusland op Israël is op woordelijk niveau gebleven, maar dat zou kunnen veranderen,” zei hij. “Rusland zou actie kunnen ondernemen, zoals het verkopen van geavanceerde wapens aan Israëls vijanden in de regio, of het maken van problemen voor Israël in Syrië en Libanon.” Tot nu toe heeft Rusland in stilte Israëlische missies tegen Iraanse doelen in Syrië geaccepteerd, maar ook dat zou kunnen veranderen, merkte hij op. Tijdens de bijeenkomst van deze week hebben Rusland en Iran een verklaring ondertekend waarin zij Israël veroordelen voor zijn activiteiten in Syrië. Dit zal echter geen praktisch effect hebben en Israël kan naar believen blijven opereren boven het luchtruim van Syrië.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, die deelnam aan de ontmoeting tussen Poetin en Raisi, sloot zich aan bij de verklaring waarin Israël werd veroordeeld, een actie die in tegenspraak leek met zijn recente inspanningen voor toenadering tot de Joodse staat en het Westen als geheel. Hay Eytan Cohen Yanarocak, een onderzoeker aan het Jeruzalem Instituut voor Strategie en Veiligheid en het Moshe Dayan Centrum voor Midden-Oosten en Afrikaanse Studies, vertelde JNS dat het een vergissing zou zijn om te veel te lezen in de deelname van Turkije aan de verklaring. “Het zal geen enkel effect hebben op de huidige Turks-Israëlische verzoening,” zei hij. “De belangrijkste zorg van Turkije is het tegengaan van Koerdische rebellengroepen in het noorden van Syrië en het zocht steun voor een operatie die het van plan is uit te voeren tegen deze groepen”.

“Vanuit Turks oogpunt was dit het belangrijkste doel, en als de Iraniërs de Israëlische luchtaanvallen in Syrië willen veroordelen, laat ze die dan maar veroordelen,” zei Yanarocak. “Turkije wilde iets concreets uit deze top halen en als je iets concreets wilt halen, moet je ook aan de behoeften van de anderen voldoen. Dus het zou niemand moeten verbazen dat Turkije zo’n verklaring heeft ondertekend.” Iran is tegen een Turkse inval in Syrië, en de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei zou Erdoğan tijdens de bijeenkomst hebben gewaarschuwd tegen een operatie. Toch zei Yanarocak dat de Turkse pers de ontmoeting beschreef als een “diplomatieke overwinning”.

“De pers presenteerde het alsof Rusland en Iran de noodzaak erkenden om Noord-Syrië te zuiveren van terroristische elementen, wat een aarzelende steun betekent voor de Turkse operatie,” zei hij. “We moeten niet verbaasd zijn als we in de zeer nabije toekomst een Turkse operatie in Noord-Syrië gaan zien.”

Wat Israël betreft, heeft zo’n operatie geen invloed op zijn belangen. “Voor Israël maakt het niet uit. Het gebied ligt in het noorden. Bij eerdere operaties heeft Israël de Turkse extraterritoriale operaties veroordeeld, maar ik denk niet dat het deze keer een kritische lijn zal volgen,” zei Yanarocak.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox