Israël is alert nu VS en Westen ‘zwakke’ Iraanse nucleaire overeenkomst willen ondertekenen

Veiligheidsfunctionarissen in Jeruzalem spreken van “spectaculair slechte” overeenkomst waarover in Wenen wordt onderhandeld; Bennett zegt dat Israël klaar moet zijn.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Staten, spanning, Iran
Premier Naftali Bennett spreekt over de Iraanse nucleaire dreiging tijdens een kabinetsvergadering in Jeruzalem. Foto: Amit Shabi / POOL

Israël wacht op de op handen zijnde sluiting van een nadelig nucleair akkoord waarover momenteel in Wenen wordt onderhandeld tussen Iran en verschillende Westerse mogendheden.

Sprekend met Channel 13 News op vrijdag, zei een hoge veiligheidsfunctionaris dat als Israël het in 2015 ondertekende Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) als slecht beschouwde,  dat dan de nieuwe overeenkomst die nu wordt uitgehamerd “spectaculair slecht is.”

Die overeenkomst zal naar verwachting binnen enkele dagen worden gesloten nadat de VS, Frankrijk en andere westerse mogendheden Iran een ultimatum stelden om ofwel een overeenkomst te bereiken of de besprekingen te beëindigen.

Volgens de Israëlische bron negeert de nieuwe deal in feite alle vooruitgang in de richting van kernwapens die Iran in de afgelopen jaren heeft geboekt, waardoor de Islamitische Republiek een “nucleaire drempelstaat” blijft.

Onder de voorwaarden van de deal zoals gemeld, zou Iran de verwerking van uranium verminderen tot een laag percentage in ruil voor de opheffing van sancties en de teruggave van activa.

Maar de duur van de deal zou slechts tweeëneenhalf jaar zijn, waarna Iran, dat zijn huidige nucleaire capaciteiten geenszins zou zien afnemen, zich snel en tamelijk moeiteloos als nucleaire macht zou kunnen ontpoppen.

Iran zal doorgaan met het bouwen van “stadions van geavanceerde centrifuges zonder beperkingen” bij het spoedig aflopen van de deal, waarschuwde premier Naftali Bennett op de kabinetsvergadering van zondag in Jeruzalem.

Hij waarschuwde dat Israël “zich organiseert en voorbereidt op de dag na [de ondertekening van deze slechte deal], op alle manieren, zodat we de veiligheid van de burgers van Israël op eigen kracht kunnen handhaven.”

Israëls topambtenaren hebben de afgelopen maanden zonder omhaal verklaard dat het niet gebonden zal zijn aan een in Wenen bereikte deal, en nog steeds op eigen houtje militaire actie tegen Iran kan ondernemen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox